Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (FP): Kvalitet måste gå före kvantitet

Till skillnad från socialdemokraten Olle Thorell, som skrev den 4 september, sitter jag i riksdagens utbildningsutskott där frågor kring förskola, skola, yrkeshögskola och universitet behandlas.

Annons

Att Socialdemokraterna vill bygga ut högskolan är känt, men totalt sett blir det färre platser än dagens utbud om inte de i sin skuggbudget senare i höst föreslår andra siffror.

Till skillnad från Socialdemokraterna betonar Folkpartiet mer kvalitet som grund för resursfördelningen till högskolor och universitet. Thorell smiter undan och väljer att inte besvara frågan hur han vill fördela resurserna till högskola och universitet.

Faktum är ju att även universitet som inte håller måttet tappar resurser till andra lärosäten. Regeringens forskningssatsningar har varit högre än förra regeringens och en ny proposition ska behandlas i höst.

I dagarna presenterade regeringen en tillfällig utökning av antalet högskoleplatser med 4 200, men detta är endast motiverat utifrån konjunkturläget.

Det Socialdemokraterna glömmer är att vi också gör miljardsatsningar på vuxenutbildning, folkhögskolesatsning för att få fler unga att läsa in grundskola och gymnasiet samt en satsning på fler platser i Yrkeshögskolan. Thorell verkar se högskolan som den enda optimala lösningen på arbetslösheten.

Vi gör en bredare satsning för att nå de ungdomar och vuxna som står längst ifrån arbetsmarknaden. I utbildningspaketet i höstens budget finns också ekonomiska satsningar på gymnasiets yrkesprogram och lärlingsutbildningar. Högskolan är viktig. Men vi kommer aldrig att försvara högskolor med bristande kvalitet, inte heller är högskoleplatser, utifrån ett arbetsmarknadspolitiskt perspektiv alltid det mest effektiva. Därför lägger vi även resurser på vuxenutbildningen och på Yrkeshögskolan för att möta den kompetensförsörjning som arbetslivet efterfrågar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons