Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (FP): Lärarkompetensen avgörande

Utbildade lärare är den absolut viktigaste faktorn för att skolan ska lyckas i sitt kunskapsuppdrag. Det är skolans huvuduppdrag och något som folkpartiet och Västeråsalliansen särskilt fokuserar på i vår utbildningsplan.

Annons

Politiskt fokuserar vi också på arbetet mot mobbning och vikten av arbetsro i skolan.

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden har under de senaste åren fokuserat på lärarkompetensfrågan och inte minst lärarnas ämneskunskaper och behörighet. Vi har beställt en kartläggning som visar att det finns lärare som inte är behöriga, lärare som undervisar inom en skolform fast man är utbildad för en annan samt lärare som undervisar i ämnen där de inte är behöriga. Detta vill vi ändra på eftersom vi anser att lärarnas ämneskunskaper är så centrala för att intressera och motivera eleverna i skolarbetet.

Västeråsalliansen har utöver generella satsningar på skolan särskilt satsat på Lärarlyftet där vi erbjuder lärare möjligheten att gå en fortbildning och komplettering för att få fler behöriga och ämnesbehöriga lärare. Långsiktigt är detta en avgörande fråga för att höja gymnasieskolornas resultat och förbättra genomströmningen.

Per-Inge Ahlbäcks (s) synpunkter kring kärnämnesintegrering på de yrkesinriktade utbildningarna är redan ett pågående arbete och mycket av det som Ahlbäck motionerat om anser vi redan är möjligt och påbörjat samt att det är upp till varje skola och gymnasierektor att fatta beslut om.

Det som vi tycker är angeläget när det gäller skolutveckling och pedagogiskt ledarskap är att rektor får en rimlig arbetssituation, därför har vi beställt en kartläggning kring detta som återrapporteras i maj. Vi anser också att det förebyggande arbetet är viktig för att avlasta lärarna, där har nämnden avsatt en extra miljon till det förebyggande elevhälsoarbetet.

När det gäller Västerås stads remissvar kring den nya lärarutbildningen kompletterade nämnden med att det utöver ämneskunskap också är viktigt med kunskaper i konflikthantering och specialpedagogisk kompetens. Remissvaret från staden skickades av en enig politisk nämnd.

Roger Haddad

kommunalråd,

ordförande, utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons