Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (FP): Rätt att skärpa gymnasieintaget till Priv

Folkpartiet har länge kritiserat Socialdemokraternas och Vänsterpartiets kravlösa gymnasiepolitik, inte minst det så kallade priv. I korthet går det ut på att alla elever, oavsett behörighet, får komma in på gymnasiet.

Annons

 Om en elev inte får plats på sökt program kunde han eller hon tas in på ett annat program trots att eleven inte hade behörighet eller motivation att studera just den utbildningen.

Antalet priv-elever ökade snabbt. En utvärdering visade att hälften av de som kom in på gymnasiet hoppade av inom ett år, övriga gick ut gymnasiet men bara hälften med en fullständig utbildning. Experimentet priv bekräftade att detta dels slog ut eleverna, dels ledde till kvalitetsförsämringar på de nationella programmen då lärarna tvingades anpassa nivån så att även obehöriga kunde hänga med.

I avvaktan på en ny gymnasiereform, införde vi hösten 2007 egna riktlinjer. Vi kräver att priv-elever endast får ha ett icke godkänt i ett av ämnena svenska, engelska eller matematik. Hänsyn ska också tas till meritpoäng, att eleven sökt det aktuella programmet samt att eleven har förutsättningar att klara av utbildningen.

Nämnden fastställer årligen antal priv-platser utifrån en skärpt kvalitetsuppföljning. Vi är övertygade om att detta ger en tydligare signal till grundskolan att man måste engagera sig för att komma in på önskat program.

Vi kan konstatera att riktlinjerna gett resultat. Priv-platserna minskar, fler får stöd

inom ordinarie individuellt program. Vi noterar också att det trots skärpta intagningskrav så hoppar många elever av, går om eller avbryter och påbörjar ett vanligt individuellt program. Detta bekräftar vår kritik mot Socialdemokraternas skolpolitik – inte minst kopplingen till ungdomsarbetslöshetsfrågan.

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden beslutade nyligen att minska antalet priv-platser. Vi markerar att vi inte vill öka platserna då priv inte varit rätt lösning. Dessutom har flera skolor visat att många elever inte klarat av målen utan behöver gå om. Socialdemokraterna och vänsterpartiet reserverade sig mot detta. Jag misstänker att den kravlösa skolpolitiken fortsatt har ett starkt fäste hos oppositionen. De vill inte erkänna att priv i stort sett varit ett misslyckande.

Min förhoppning är att regeringen avskaffar nuvarande priv helt. Vill man skapa en ventil, exempelvis för elever som endast saknar engelska från grundskolan, bör man revidera hela modellen och ställa mycket högre krav. Vår införda modell i Västerås kan vara en förebild.

Roger Haddad

kommunalråd,

ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons