Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (FP): Regionala högskolor måste bli bättre

Annons

Det är bra med tydliga alternativ i politiken. Socialdemokraterna beklagar att regeringen inte satsar mer på de regionala högskolorna. Faktum är att Sverige har för många läro-säten, många har det tufft oavsett om man tittar på antalet förstahandssökande, ekonomi eller kvalitet.

Socialdemokraterna har exempelvis i årets budget inte en krona mer än regeringen till Mälardalens högskola, där-emot vill de ha fler högskoleplatser generellt. Men även Socialdemokraterna gör en neddragning, det är klokt eftersom vi ser en kraftig demografisk nedgång som direkt kommer att påverka lärosätena.

Riksdagen inväntar regeringens forskningsproposition i höst. Den kommer att innehålla flera viktiga förslag inom medicin och teknik, viktiga området för svensk industri. Parallellt har regeringen uppdragit åt Högskoleverket, som nu renodlas, att grans-ka lärosätenas kvalitet och systematiskt pröva examenstillstånden. Partierna brukar välkomna att Skolinspektionen granskar övriga skolsystemet. Därför är det anmärkningsvärt att Socialdemokraterna inte till-erkänner examensgranskningarna lika mycket.

Vår utgångspunkt är att de regionala högskolorna och universiteten måste hålla hög kvalitet. De som inte lever upp till kriterierna måste få sina rättigheter indragna. Skattepengar ska inte läggas på program som inte håller måttet. Det finns social-demokrater i riksdagens kammare som försvarar sina regionala högskolor, trots att deras resultat och ekonomi är under all kritik.

Mälardalens högskola tillhör inte de lärosäten som befinner sig i en kritisk eller akut situation, däremot finns en handfull lärosäten som snarast måste föra en dialog med andra näraliggande lärosäten eller större universitet för att skapa långsiktiga lösningar. Resurserna är begränsade även inom högskola och forskning och vi tror på resursfördelning utifrån kvalitetskriterier. Vilken modell vill Socialdemokraterna ha?

Det är orimligt att som Socialdemokraterna riskera de större universitetens starka position för att rädda mindre högskolor med dåliga resultat. De högskolor som har bra kvalitet, meriterade forskare och bra sam-arbete med internationella lärosäten och näringslivet kommer att locka till sig studenter. Mälardalens högskola, ligger jämte de större lärosätena fortfarande bra till. Folkpartiet tycker att vår högskola har en viktig funktion som kompetensförsörjare i regionen och hoppas på fortsatt dialog inte minst med Kungliga Tekniska Högskolan för mer samverkan. Men andra lärosäten som inte lever upp till kvalitetskraven trots återkommande påpekanden från Högskoleverket måste överväga att lägga ner sin verksamhet och prioritera bättre eller slå ihop sig med ett större lärosäte.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons