Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (FP): Rektorer måste ta mobbningen på större allvar

Nu är sommarlovet över för många barn och det är dags för skolstart. För många elever är det positivt att återigen få träffa sina lärare och inte minst sina skolkamrater.

Annons

För några elever är det inte så. Allt för ofta nås vi av samtal från föräldrar till barn som utsatts för mobbning och där man anser skolan inte tar frågan på allvar. Vi har tydligt slagit fast i vår utbildningsplan att det råder nolltolerans mot all typ av mobbning och kränkande behandling. Det innebär ett direkt uppdrag till skolan att snabbt informera föräldrar och agera när mobbning uppstår.

Mobbning är bland det värsta som finns på skolorna och det skapar en otrygghet för både elever och lärare. När skolorna konfronteras med frågor kring mobbning har de flesta jag varit i kontakt med direkt bjudit in och berättat hur man arbetar på skolan, hur ansvarsfördelningen ser ut samt vilka rutiner man har när mobbning uppstår.

Andra skolor och rektorer har tyvärr inte tagit detta på allvar, ofta hänvisar man till en likabehandlingsplan på internet. Folkpartiet och Västeråsalliansen accepterar inte skolk, den principen har vi slagit fast för den lokala skolpolitiken. Det betyder att alla rektorer måste ta detta på allvar och ha rutiner för hur man agerar.

Sedan ett år tillbaka finns också en möjlighet för rektor att som en sista åtgärd flytta en elev som mobbar till en annan skola, detta mot föräldrarnas vilja. Att flytta en elev som mobbar är en viktig markering men ska användas som en sista åtgärd. Men det är viktigt att skolans rektor använder sig av de instrument som ges för att öka tryggheten. Det ska råda ordning och reda i skolan.

Från Folkpartiets sida är vi angelägna att snarast följa upp alla skolors rutiner och arbete mot mobbning.

I avvaktan på regeringens utredning kring vilka antimobbningsprogram som är evidensbaserade är det angeläget att skolorna och rektorerna tar ett större ansvar för detta. När skolorna börjar har ett stort antal elever redan bytt till en annan skola på grund av trakasserier och mobbning. Detta är ett tecken på att grundskolan fortfarande misslyckas med att skapa en trygg skola för alla och agera i tid.

Det är också en bekräftelse på att eleven som mobbas är den som först flyttar. Detta är inte acceptabelt. Är det någon som ska tvingas byta skola är det den som mobbar, inte den som utsätts för mobbning. Under hösten kommer vi fortsatt följa upp denna viktiga fråga för att förebygga mobbning för att öka tryggheten på elevernas och lärarnas arbetsplats.

ledamot av grundskolenämnden

Västerås

Roger Haddad

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons