Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (FP): Risk att integrationsarbetet kör fast

Annons

En av våra stora utmaningar i Västerås och länet är integrationspolitiken och mottagandet av nyanlända flyktingar. Vi tog hösten 2009 initiativ till en förnyad process som resulterade i en ny avsiktsförklaring där samtliga kommunledningar i länet undertecknade överenskommelsen.

Utgångspunkten var att Västmanland ska höja kvaliteten i mottagandet, samverka genom avtal kring bostäder, svenskundervisning för invandrare, praktik etcetera. En enskild kommun kan inte bygga upp egna verksamheter. Dels finns inte underlag för detta, dels skulle kostnaderna bli för höga.

Samtidigt är det orimligt att enskilda kommuner får ta emot väldigt många nyanlända med risk för boendesegregation, brist på större lägenheter och risk att man inte kan erbjuda de nyanlända en bra utbildning för vidare etablering på arbetsmarknaden.

Arbetsförmedlingen har i och med den nya Etableringslagen ett större ekonomiskt och planeringsansvar initialt, men utan kommunernas aktiva medverkan och insatser kommer vi inte att nå de integrations- och arbetsmarknadspolitiska målen. Parallellt ser vi att våra mindre kommuner tappar invånare och att flertalet företag saknar medarbetare med rätt kompetens.

Vår gemensamma utmaning blir dels att utbilda och korta etableringstiden så att enskilda inte fastnar i bidragsberoende, dels erbjuda de som har en viss utbildning med sig kompletterande yrkeskurser för att snabbare komma ut i arbete.

Utvecklingen är en besvikelse, kunde jag konstatera efter ett stormöte nyligen hos landshövdingen. Vi har inte kommit tillräckligt långt utifrån målen i avsikts-förklaringen från 2009-2010. Riksdagen och regeringen måste genom sina myndigheter som länsstyrelsen och Arbetsförmedlingen, tillsammans med länets kommuner, snabba på och sluta överenskommelser. Det måste bli lättare för enskilda att resa, studera och bo i länet där vi erbjuder en bra verksamhet.

Regeringen utreder nu en SFI-peng för att underlätta detta. Ska vi lyckas med integrationen måste vi ta ett gemensamt ansvar. Jag saknar också länets företagare i hela denna process. Näringslivet måste omgående involveras i arbetet. Om inte detta prioriteras kommer vi inte att bryta det utanförskap som alla partier säger sig vilja. Konsekvensen blir bidragskostnader, arbetslöshet och företag som inte ser de resurser som faktiskt finns.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons