Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (FP): S-politik bidrar till ungdomsarbetslöshet

Per-Inge Ahlbäck (S) målar upp en verklighetsbild av arbetsmarknaden i Västerås som inte stämmer. Vi har ingen ungdomsarbetslöshet på 25 procent, detta är en riksprognos där gymnasieelever och heltidsstuderande inom vuxenutbildningen ingår.

Annons

Oavsett detta, så har vi prioriterat satsningar på vuxenutbildningen. Västerås behöver till skillnad från andra socialdemokratiskt styrda kommuner inte neka studerande vuxenutbildning. Arbetsmarknadsresurserna ligger på drygt 75 miljoner kronor kommande år, detta som komplement till statens insatser.

Folkpartiet och Västeråsalliansen satsar också på Allegro som är en brygga för ungdomsarbetslösa, ingen ska behöva vänta i 90 dagar för att få stöd. I dag har vi resurser att sätta in när unga blir arbetslösa, men vår utmaning är att förebygga. Detta löser vi inte med nya miljoner. En kravlös skola gynnar inga elever. Det mest förödande var beslutet om fritt intag, oavsett förkunskaper, till gymnasieskolan. Det är inte trovärdigt att i tolv år bedriva en gymnasiepolitik som bidragit till högre ungdomsarbetslöshet och nu lova mer resurser för att ”ta knäcken” på den.

Vi står för en politik där vi förebygger att unga hamnar i arbetslöshet, där vi ställer krav i skolan och har förväntningar. Vi fokuserar på kunskap, arbetsro och tidiga insatser men också utbildningar med koppling till arbetslivet. Västerås ska inte behöva lägga 70 miljoner kronor varje år på IV-programmet för att reparera kunskapsluckor från grundskolan.

Socialdemokraternas gymnasiepolitik är kravlös – samtidigt förväntas eleverna bli behöriga till akademiska studier. Många av de eleverna som slogs ut studerar nu på vuxenutbildningen eller deltar i arbetsmarknadsinsatser. Med vår politik får eleverna bättre stöd i grundskolan, de erbjuds en lärlingsutbildning och vi har Arenan som är en verksamhet som ska stötta elever att välja rätt men också vara ett alternativ om man inte vill gå i den traditionella gymnasieskolan.

Vi har en mycket god beredskap i dag till skillnad från den bild som Ahlbäck vill påvisa. Det är också viktigt att hålla sig till Västerås när vi diskuterar kommunala prioriteringar och inte blanda ihop korten som Ahlbäck försöker göra.

Roger Haddad

kommunalråd,

ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden,

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons