Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (FP): S röstar ju nej till våra insatser!

Folkpartiet och Västeråsalliansen har aktivt arbetat för att förebygga att personer blir bidragsberoende. Sedan Jobbcentrum startade 2007 har över 1 000 personer årligen kommit vidare i arbete eller studier, de flesta ungdomar. Rekryteringsmässorna har möjliggjort att drygt tusen personer fått ett arbete.

Annons

För 2010 har budgeten förstärkts för att prioritera arbetsmarknadspolitiska insatser. På vuxenutbildningen satsar vi drygt 100 miljoner kronor. Detta är något som vi i Folkpartiet verkat för och är särskilt tacksamma för. Tvärt emot vad Ulla Persson (S) påstår tar vi vårt ansvar och vi erbjuder unga och vuxna utbildning för att under-lätta vägen till arbete.

Vi prioriterar insatser mot ungdomsarbetslösheten genom fler sommarpraktikplatser för gymnasieungdomar, rekryteringsplatser och ungdomsjobb. Detta kostar drygt 20 miljoner kronor. Arenan finns som sluss för obehöriga elever från grundskola in på rätt utbildning.

Det nya är att vi kan erbjuda en alternativ väg mot arbetslivet. Detta är unikt i Sverige men Socialdemokraterna röstade emot. Vi har infört lärlingsplatser för att underlätta för elever att direkt gå ut i arbete, men Socialdemokraterna röstade nej till dessa. En viktig förklaring till dagens ungdomsarbetslöshet är att elever lämnar gymnasieskolan utan en godkänd utbildning.

Vi erbjuder unga arbetssökande stöd från dag ett i avvaktan på Arbetsförmedlingens som träder in efter 90 dagar. Av 140 ungdomar som deltog i Allegro 2009 gick 59 procent vidare till studier eller arbete. Nämnden beslutade nyligen att förlänga denna insats även 2010. Socialdemokraterna ropade först reservation. I nämnden reserverar sig Socialdemokraterna mot våra insatser, i VLT vill Ulla Persson att vi gör mer. Socialdemokraterna upptäckte denna orimlighet och backade motvilligt genom att ersätta reservationen med ett yttrande.

Vi vet att ungdomsarbetslösheten är ett stort bekymmer och vi arbetar aktivt med frågan. Det viktigaste är att de flesta unga arbetslösa erbjuds en insats. Vi har också en god beredskap att sätta in om det behövs. Ulla Persson är fortfarande svaret skyldig – vad är det för insatser Socialdemokraterna anser behövs, utöver våra prioriteringar?

Roger Haddad

kommunalråd, ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons