Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (FP): S vill göra det dyrare att anställa ungdomar

Socialdemokraten Anna Wallén har fel när hon påstår att det finns ett aktivitetsförbud på Arbetsförmedlingen. Riksdagen har ändrat regelverket så att man snabbare kan besluta om stödinsatser för unga arbetssökande.

Annons

I Västerås införde vi detta 2009 under Folkpartiets ledning, Allegro, ett samarbete med Arbetsförmedlingen lokalt. Resultat av denna insats är mycket god, fler ungdomar kommer vidare i studier eller arbete i stället för bidrag.

Folkpartiet och regeringen har byggt ut platserna vid Yrkeshögskolan för att erbjuda kvalificerade eftergymnasiala utbildningar som direkt efterfrågas av arbetslivet. Vi vill fortsätta att prioritera detta men utbyggnadstakten ska ske med bibehållen kvalitet. Västerås och länet har under åren tagit del av regeringens satsning på Yrkesvux så att fler arbetssökande och ungdomar kan få en chans att sadla om och erbjudas en utbildning. Detta har nu förlängts.

Västerås har erhållit miljontals kronor och har kunnat erbjuda ett brett utbud av utbildningar vid sidan av de lokala resurser som satsas på vuxenutbildning och arbetsmarknadspolitiska insatser. Dessa höga anslag infördes under Folkpartiets ledning i Västerås.

Regeringen har också infört en lägre arbetsgivaravgift för företag som vill anställa unga. Till skillnad från Socialdemokraterna vill vi att alla unga som anställs av en arbetsgivare ska omfattas av detta. Anna Walléns parti vill göra det dyrare att anställa ungdomar. Hur detta ska underlätta vägen in på en redan tuff arbetsmarknad är en gåta.

Folkpartiet reformerar nu hela skolväsendet och vi håller på att fasa ut den kravlösa skolan som beslutades under socialdemokratiskt styre. Våra reformer började sakta implementeras under hösten 2011.

Att påstå att vi är ansvariga för de sjunkande resultaten visar att Wallén har missat att Sverige har kommunalt huvudmannaskap för skolväsendet. Resultaten på lokal nivå beror ytterst på hur det lokala politiska ledarskapet prioriterar skolan och dess kvalitet. Västerås, där besparingar genomfördes på skolområdet under social-demokratiskt styre, är ett dåligt exempel i detta sammanhang.

Ungdomsarbetslöshet och utanförskap generellt kan på sikt lösas och förebyggas genom en tydlig skolpolitik. Socialdemokraterna vill anslå mer resurser i ren brandkårsutryckning för att lappa och laga för effekterna av sin gamla skolpolitik.

Därför är det anmärkningsvärt att Socialdemokraterna i riksdagens skolpolitiska debatter längtar tillbaka till den gamla skolan, den som slog ut ungdomar rakt ut i arbetslöshet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons