Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (fp): Skärpta kvalitetskrav i gymnasiet

Replik till Lars-Evert Larsson (s), VLT 23/8. Utbildningsnämnden i Västerås har under våren beslutat att se över hela organisationen för det individuella programmet. Det finns brister till exempel i nuvarande utbud, organisation och ansvarsfrågan.

Annons

Förslaget som nämnden kommer att fatta beslut om under hösten omfattar även gymnasieintagningen. Jag vill att den ska renodlas och ligga direkt under utbildningsnämnden. Vi kommer också att se hur vi kan säkerställa att hanteringen av ansökningar från behöriga respektive obehöriga elever sker på ett bra sätt. Det behövs en annan organisation än dagens.

Resurser har tillförts i 2008 års budget för att öka måluppfyllelsen på de yrkesinriktade programmen.

Kvalitetskraven i den nya utbildningsplanen blir tydligare. Västeråsalliansen värderar till skillnad från den förra s-majoriteten både yrkes- och studieförberedande program. Det ska vara bra kvalitet på alla program, annars får utbildningsnämnden diskutera huruvida man vill beställa ett visst program av en viss gymnasieskola eller inte.

Utbildningsnämnden har deklarerat vikten av att ha en långsiktig roll när man beställer utbildning och hur vi ska ha en flexibilitet för att tillmötesgå elevernas önskemål av utbildning. Vi kommer aldrig att kunna erbjuda alla elever just det önskade programmet, men jag hoppas och tror att satsningen på yrkesutbildningarna, teknikcollege och ny lärlingsutbildning ska leda till att utbudet blir bättre. Jag är också angelägen om att få med företagen i Västerås. Därför har jag tagit

initiativ till olika möten med företagarnas organisationer för att diskutera samverkan. Allt detta i syfte att hitta bra lösningar så att skolan och företagen kan erbjuda våra elever bra praktikplatser, få projektuppdrag samt få en fot in på arbetsmarknaden i framtiden.

Roger Haddad

Ordförande i utbildningsnämnden i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons