Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (FP): Socialdemokraterna har en önskelista som inte är finansierad

Folkpartiet och Västeråsalliansen har medvetet satsat på vuxenutbildning och inrättandet av Jobbcentrum för att minska bidragsberoendet, detta med positivt resultat. Nu vänder ekonomin och detta kommer också att påverka Västerås.

Annons

Bilden av arbetsmark-nadsläget i Västerås är dock bättre än den Per-Inge Ahlbäck (S) målar upp och definitivt om man jämför läget idag med när Socialdemokraterna och Vänsterpartiet styrde. Då var arbetslösheten högre, men också ungdomsarbetslösheten, detta trots en stark ekonomi i landet. Västeråsalliansen arbetar långsiktigt för att förebygga ungdomsarbetslöshet. Trots en förbättring, ligger vi fortfarande över riksgenomsnittet. Att Socialdemokraterna nu tycker att frågan är viktig välkomnas – det tyckte de ju inte i valrörelsen 2006.

Vi tar ansvar för ekonomin genom tydliga prioriteringar, vilket skapat handlingsutrymme att agera mot ungdomsarbetslösheten. Socialdemokraterna har en önskelista som inte är finansierad. Vårt krav är att nya förslag ska finansieras genom omprioritering i budgeten. När det kommer till ekonomisk disciplin verkar Ahlbäck driva sin egen partilinje i nämnden, oberoende av gruppledaren Ulla Perssons i kommunstyrelsen.

Västeråsalliansen prioriterar insatser mot ungdoms- arbetslösheten. Vi har satsat på fler sommarjobb i år, totalt 520 platser och har nyligen beslutat satsa tre miljoner extra för att erbjuda 300 gymnasieungdomar utan slutbetyg sysselsättning och vägledning i avvaktan på insatser via Arbetsförmedlingen. Vad är Socialdemokraternas alternativ? Hur kommer det sig att man bifaller våra förslag i nämnden och sedan framställer sig kritiska i debattinlägg?

Ahlbäck skriver vidare att den viktigaste insatsen är att stötta gymnasieelever som lämnat skolan utan slutbetyg. Det är precis det vi gör. Ahlbäck vill däremot inte erkänna att detta är en konsekvens av det egna partiets skolpolitik och motstånd mot betygsintag och lärlingsutbildningar.

Roger Haddad

kommunalråd, ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden,

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons