Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (fp): Thorell vilseleder i gymnasiedebatten

Annons

Socialdemokraten Olle Thorell hävdar att regeringens kommande gymnasieförslag är en sänkning av kunskapsnivån.

Argumenten är identiska med LO-fackets synpunkter och Thorell kommer inte med något nytt. Jag konstaterar att facket har mycket att säga till om när det gäller socialdemokratisk skolpolitik.

Kritiken gäller främst förslaget att avskaffa det individuella programmet och att regeringen vill införa ett yrkesprogram och lärlingsutbildningar som inte automatiskt ger högskolebehörighet. Det Thorell utelämnar är att han utgår från dagens redan kravlösa grund- och gymnasieskola som infördes under Göran Persson.

Det finns två viktiga skiljelinjer mellan regering och socialdemokraternas skolpolitik. Det socialdemokraterna hävdar är sänkta krav är för oss en anpassning av gymnasieskolan så att de som har målet att bli anställningsbara inte behöver läsa in samma teoretiska innehåll.

Vi vill se en helt annan grund- och gymnasieskola med tydligare och högre kunskapskrav, oavsett om man vill läsa ett yrkes- eller högskoleförberedande program. Skärpt gymnasieintag är i sig en kvalitetshöjning. Socialdemokraterna har i många år låtit elever med inga förkunskaper alls, gå in på det individuella programmet, men än värre, även på de nationella programmen.

En annan viktig skillnad är att det nya gymnasieförslaget inte stänger några dörrar. Tvärtom införs en skyldighet för gymnasieskolorna att erbjuda elever att läsa in en högskolebehörighet under tiden man läser ett yrkesprogram. Dessutom inför regeringen en rättighet att läsa in en högskolebehörighet inom vuxenutbildningen, om eleven bestämmer sig efter gymnasieskolan.

Dessa valmöjligheter finns inte idag. Den socialdemokratiska gymnasieskolan vill att alla elever, oavsett intresse och framtidsplaner, tvingas in i samma mall. Det är synd att ett parti som säger sig vara ett arbetarparti inte tar strid för en kvalitativ och bra yrkesutbildning där fler elever får en chans att klara studierna med målet att bli anställningsbara. Socialdemokraterna redovisar inget trovärdigt alternativ, man utgår från dagens kravlösa skola och påstår att regeringen vill sänka kraven!

Thorell och socialdemokraterna har fastnat i sitt gamla tänk om jämlikhet, där alla ska stöpas i samma form. Jag ser fram emot skolrådslagets förslag till ny skolpolitik inom socialdemokraterna.

Roger Haddad

Ordförande i utbildnings- och

arbetsmarknadsnämnden i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons