Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (FP): Vad vill SD i Västerås?

Arbetet mot utanförskapet och en bättre skola är fortsatt Västerås största utmaning och det fokus Folkpartiet har haft i den kommunala politiken.

Annons
A och O. Vi ser fram emot ett kommunalt program från SD och kommer att granska de politiska plattformar som S, V och MP kommer att presentera. Hur blir det med vårt beslut om läsa-skriva-räkna-garantin? undrar Roger Haddad.foto: scanpix

Valutgången har på alla nivåer följts med stort intresse men också det faktum att ett nytt parti i Sverigedemokraterna tagit plats i kommunfullmäktige och Sveriges riksdag. Fokus måste nu åter ligga på arbetslinjen och arbetet mot utanförskapet.

I Västerås har vi de senaste åren aktivt arbetat genom att erbjuda arbetssökande direkt stöd genom Jobbcentrum, en verksamhet där vi ställer krav på heldagsverksamhet och att den enskilde deltar. Stödet kan se olika, några vill ha motivation och stöd, andra behöver knyta nya kontakter och få en chans att komma ut på en riktig arbetsplats och visa vad man kan. Idén med Jobbcentrum är att ingen passivt ska ta emot bidrag och att alla som kan och står till arbetsmarknadens förfogande ska aktivt delta i Jobbcentrums aktiviteter.

Vuxenutbildningen ska fortsatt breddas och erbjudas personer som vill komplettera och sadla om. Det finns i dag lediga jobb som inte kan besättas på grund av att företagen saknar rätt kompetens. Här har samhället ett vikigt ansvar när det gäller kompetensförsörjningen både i kommuner och vid högskolorna.

Sverigedemokraternas ordförande i Västerås, Börje Brandhill, har i ett antal intervjuer inte kunnat lämna ett enda konkret besked, vare sig det gäller skattesats, ekonomiska prioriteringar eller vilka förslag man vill lägga för att förbättra kvaliteten i äldreomsorgen eller höja våra resultat i Västerås grund- och gymnasieskolor.

Brandhill fokuserar däremot på en fråga som undertecknad arbetat med i över ett år och det gäller avtalet kring flyktingmottagning i Västerås.

Vi har tagit initiativ till ett arbete i länet tillsammans med landshövdingen och länets övriga kommuner där vi vill landa i dels en avsiktsförklaring, dels konkreta avtal mellan kommunerna, där vi på olika sätt kan samverka och bidra till att fler kommuner tar sitt ansvar för en kvalitativ integrationspolitik.

Brandhill har inte presenterat några nyheter och Folkpartiet kommer fortsatt att granska Sverigedemokraternas uttalanden och förslag och ser fram emot ett kommunalt program från dem.

Vi kommer också att granska de politiska plattformar som Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet kommer att presentera. Hur blir det med vårt beslut om läsa-skriva-räkna-garantin? Hur blir det med valfrihet i hemtjänsten? Och vad händer nu med den satsning på Bäckby som Folkpartiet tog initiativ till i kommunstyrelsen våren 2009?

Folkpartiet kommer på nationell nivå att fortsätta reformera svensk skola och flera av dessa förslag kommer direkt att påverka kommunens verksamheter, bland annat sjösätts en ny gymnasiereform hösten 2011.

Arbetet med att öka andelen behöriga och ämnesbehöriga lärare i skolan måste fortsätta och detta förutsätter att politiken prioriterar fortbildningssatsningar på lärarna. Lärarkompetensen är den absolut viktigaste faktorn i skolan och därför är denna fråga av central betydelse. Vi kommer särskilt följa upp detta i den rödgröna budgeten som snart kommer att läggas på kommunfullmäktiges bord.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons