Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (fp): Vänsterpartiet röstade för upphandling

Västeråsalliansen har ett tydligt uppdrag - vi ska minska utanförskapet och underlätta för människor att gå från bidrag till arbete och egen försörjning. Utbildning är ett viktigt instrument i detta arbete.

Annons

Västerås har medvetet satsat på en bra skola med hög kvalitet, inte minst på att behålla ett brett utbud av vuxenutbildning. Vi har prioriterat om i den kommunala budgeten för att dels kompensera de statliga bidragen, dels förstärka vuxenutbildningen med 10 miljoner kronor. Vi är övertygade om att detta behövs för att våra kommuninvånare ska kunna sadla om, komplettera och öka sina chanser att få ett arbete.

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens uppdrag är inte att garantera kommunala eller alternativa utförare vissa uppdrag och därmed utestänga andra. Systemet ska vara neutralt, där hänsyn tas till kvalitet, pris, efterfrågan och det behov som vi bedömer finns.

Det finns en tydlig vilja från västeråsalliansen att kvalitetsupphandla verksamheter. Upphandlingen av svenska för invandrare resulterade i sju utförare som kan erbjuda fler skräddarsydda inriktningar. Vi beslutade också i politisk enighet, inklusive vänsterpartiet, att upphandla all övrig vuxenutbildning för att säkerställa bra kvalitet, flexibilitet och pris.

Nämnden ansvarar för att se till att vi får ut så mycket som möjligt med bibehållen kvalitet. Det är utförarnas skyldighet att leva upp till de kvalitetskrav vi ställt upp och det är nämndens ansvar att följa upp detta. Utförare som inte lever upp till kvalitetskraven får inte bedriva utbildning på vårt uppdrag.

Vänsterpartiet är inte trovärdigt i sitt agerande när man kritiserar effekterna av ett beslut man varit med om och fattat.

Vill vänsterpartiet att politiker ska gå in mitt i en upphandling och ta över utvärderarnas roll?

Jag tror inte någon skulle tycka att det var rättvist.

Det mest rättvisa är att vi har tydliga förväntningar och kvalitetskrav.

Sedan är det upp till kommunala och alternativa aktörer att på lika villkor lägga anbud.

Jag tror att både vänsterpartiets väljare och västeråsare i allmänhet skulle uppskatta om vänsterpartiet tog ansvar för de beslut man varit med om att fatta.

Roger Haddad

kommunalråd och ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämndenVästerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons