Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (FP): Vårt skolprogram har bredare fokus än bara fler betyg

Annons

Företrädare för Miljöpartiet ogillar den 5 november Folkpartiets nya skolprogram. Med tanke på att vi just genomför den största reformeringen av svensk skola sedan mitten av 1800-talet och att de viktigaste lagarna sjösattes 2010/2011 är det intressant hur Miljöpartiet redan nu kan döma ut dessa.

Folkpartiet har sedan tillträdet 2006 medverkat till miljardsatsningar på skolan, drygt sex miljarder mer än tidigare regeringar. Det är en politisk prioritering exempelvis att satsa på läsa-skriva-räkna-garantin i grundskolan.

Vi lägger om lärarutbildning med större betoning på stadieindelning och ämnen, vi har återinfört speciallärarutbildningen. Rätt kompetens är en central fråga för oss, därför är de ökade behörighetskraven och lärarlegitimationen viktiga steg.

I partiets skolprogram har vi drygt 100 nya förslag. Tyvärr väljer Miljöpartiet att enbart fixera sig vid att vi önskar betyg ännu tidigare ¿i skolan. Detta är i sig ingen nyhet. Vi tror på tidiga ¿kunskapsuppföljningar men dessa ska åtföljas av extra insatser så att fler elever lämnar grundskolan med godkända betyg.

Programmet tar också upp förslaget att ändra skollagen så att hänsyn tas till socioekonomiska faktorer vid resursfördelning. Vi vill införa ett examensprov som en del av bedömningen på gymnasiets studieförberedande program. Vi behöver höja kvaliteten och genomströmningen på gymnasiet, detta är ett steg.

Folkpartiet vill vidare införa en anmälningsplikt för skolpersonal vid mobbning och kränkande behandling, detta ska också granskas mer av Skolinspektionen. Vi har också förslag för att höja läraryrkets attraktivitet genom nya karriärsteg och IT-satsningar samt vi fortsatt driver krav på att återförstatliga skolan.

Det märkliga i Miljöpartiets inlägg är att de inte presenterar ett enda konkret förslag för den svenska skolan, förutom att elever ska ges extra stöd som främjar elevens lärande. Inget av våra förslag går emot detta, tvärtom har vi skärpt elevens rätt till stöd i den nya skollagen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons