Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (fp): Vi accepterar ingen mobbning

Återkommande får vi tyvärr erfara att skolor har problem med ordning och arbetsro.

Annons

Men än värre är mobbning elever emellan. Vi accepterar inte mobbning. På våra skolor ska det råda nolltolerans mot all typ av kränkning, det har vi slagit fast i vår utbildningsplan. Planen har inget värde i sig om inte lärare och rektor i sitt vardagliga arbete har stöd i sin roll.

Skolan har idag till uppgift att förebygga men också vidta åtgärder direkt mot mobbning. Politiskt utgår jag ifrån att man agerar kraftfullt direkt. Nationellt har regelverket skärpts så att det nu också är möjligt att splittra upp grupper som mobbar och att man också ska kunna flytta elever som mobbar, som en sista åtgärd till och med stänga av en elev. Elever som blir mobbade ska inte flytta. Det är de som mobbar och beter sig illa som ska flyttas på och få stöd på sin nya skola.

Mot bakgrund av att det fortfarande kommer fram fall av mobbning på skolor och att lärare och elever kränks, finns det all anledning att dels besöka de aktuella skolorna men också ha en fördjupad diskussion med våra skolledare. Ingen elev ska behöva kränkas på skolan och lärare ska inte behöva acceptera att kallas saker.

Skolan ska förebygga, men ytterst har föräldrarna ett stort ansvar för att diskutera dessa viktiga frågor hemma. Politiskt kommer detta att fortsatt vara ett fokusområde vid sidan av arbetet med skolresultaten.

Roger Haddad

kommunalråd

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons