Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (FP): Vi för en aktiv politik för unga

Socialdemokraternas Ulla Persson efter-frågar ökad handlingskraft kring ungdomsarbetslösheten.

Annons

Faktum är att Folkpartiet och Västeråsalliansen prioriterat om i budgeten för att dels satsa på vuxenutbildning, dels att en större andel av arbetsmarknadsbudgeten just ska gå till målgruppen unga arbetslösa. Vi vill förebygga socialbidragskostnader, isolering och utanförskap.

Arbetet med att motverka ungdomsarbetslösheten är en av våra högst prioriterade frågor. Regeringen har också skjutit till Yrkesvuxpengar vilket gör att kommunen kan bredda yrkesutbildningsutbudet med 17 miljoner kronor.

Vi ökar kommande sommar antalet feriejobb för gymnasieelever från 520 till 600 och vi införde hösten 2008 gymnasiala lärlingsutbildningar. För att förhindra att unga arbetslösa ska vänta i 90 dagar innan stöd sätts in från Arbetsförmedlingen har vi redan under 2009 infört bryggan Allegro som nu går över i ungdomsjobben. Allegro erbjuder bland annat vägledning, arbetsplatsbesök men också en ekonomisk ersättning.

I Folkpartiets partistyrelse har jag fått med mig partiet att verka i regeringen för att denna 90-dagars karens för ungdoms-arbetslösa ska tas bort. Regeringen har också sänkt arbetsgivaravgiften för företag som anställer ungdomar. Vinner vänsteroppositionen valet kommer det återigen bli dyrare att anställa ungdomar.

Socialdemokraterna kritiserar vår politik trots att vi har en långsiktig strategi. Vi bedriver en politik med aktiva insatser både under gymnasietiden och efter. Vi har en beredskap för fler insatser.

Våra beslut sjösätts successivt och därför känns det inte trovärdigt när Ulla Persson ropar efter mer insatser och resurser.

kommunalråd

ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Roger Haddad

---- Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons