Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (FP): Vi förebygger ungdomsarbetslöshet

Folkpartiet och Västeråsalliansen arbetar medvetet för att få fler människor i arbete och utbildning och har ett tydligt politiskt mål att fler ska leva på en egen lön och färre på bidrag. I nästa års budget gör vi en tydlig prioritering av insatser inom utbildning och arbetsmarknad för att förebygga ungdomsarbetslösheten.

Annons

Detta eftersom ungdomar tillsammans med personer med invandrarbakgrund har svårast att etablera sig på arbetsmarknaden när konjunkturen viker. Vi prioriterar redan idag resurser så att vi kan erbjuda arbetslösa ungdomar insatser om de hamnar i en situation utan utbildning eller sysselsättning.

Innevarande år har vi anslagit resurser och kunnat erbjuda 520 gymnasieungdomar sommarjobb. Sommarjobben finns inom vård och omsorg men också inom gata och park. Det är viktigt att sommarjobben ger ungdomarna arbetslivserfarenhet och kontakter, men att de också ger västeråsarna något tillbaka i form av ett snyggt och rent centrum.

I avvaktan på att staten ska ändra sina regler kring karenstid för arbetslösa ungdomar har utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i maj beslutat anslå tre miljoner kronor extra för att motverka ungdomsarbetslöshet och erbjuda ungdomar insatser mot en mindre ekonomisk ersättning.

Ungdomarna erbjuds vägledning och arbetspraktik. De skriver in sig på arbetsförmedlingen från första dagen. Med detta upplägg bidrar vi dels till en strukturerad verksamhet, dels kan ungdomarna kvalificera sig till den statliga arbetsmarknadsgarantin. Denna verksamhet har nu drygt 130 deltagare och resurser finns avsatt för totalt 300 ungdomar. Vi kommer att förlänga denna verksamhet så att fler ungdomar får chansen att få detta stöd, vi kommer också att bredda urvalet så att insatsen når fler än gymnasieungdomar utan slutbetyg. I rådande arbetsmarkandsläge är det viktigt att våra åtgärder når så många ungdomar som möjligt.

Folkpartiet och Västeråsalliansen har utöver detta satsat och kommer att satsa i nästa års budget på ett brett utbud av vuxenutbildning. Vi har redan infört gymnasiala lärlingsutbildningar och uppdraget till skolorna nu är att bredda utbudet ytterligare.

Vi är övertygade om att dessa åtgärder sammantaget skapar större möjligheter, som dels förebygger avhopp från gymnasieskolan genom lärlingsutbildningarna, dels bidrar till att vi har en beredskap att kunna erbjuda ungdomar en insats om de blir arbetslösa. Arbetsmarknads- och utbildningspolitikens huvudsyfte är att rusta människor att få ett arbete och leva på en egen lön, det är så vi bryter utanförskapet i samhället.

Kommunalråd och ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Roger Haddad (fp)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons