Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (fp): Vilka krav ställde s+v i skolan när de styrde?

Socialdemokraterna och vänsterpartiet måste ha missat alla de rapporter som de själva beställt de senaste tio åren. Varje år konstaterade utredaren att det är alldeles för många som lämnar grundskolan utan tillräckliga förkunskaper.

Annons

Den viktigaste slutsatsen var att elevernas resultat från grundskolan är avgörande för elevens resultat på gymnasiet. Socialdemokraterna och vänsterpartiet gick ifrån gymnasieförordningens grundkrav på lägst godkänt betyg i matematik, engelska och svenska för att komma in på gymnasiet och lovade alla elever inträde på det program de sökt, oavsett om de hade godkända resultat eller inte. Men minnet verkar kort.

Till skillnad från vänstern ställer vi tydliga krav och förväntningar samtidigt som vi har tidiga utvärderingar av elevernas kunskaper. Vi gör också en medveten satsning på att få fler behöriga lärare och förväntar oss snabba åtgärder efter nämndens kompetenskartläggning.

Vi är medvetna om att det vid sidan av skolpolitiken finns faktorer som kan påverka resultaten, exempelvis nyanlända elever från andra länder. Där har vi påbörjat ett arbete för att ha en bättre introduktion. Men detta kan inte enskilt förklara resultaten i grundskolan. Vänsterns signalsystem och kravlösa, lokala skolpolitik har bidragit till de dåliga resultaten på gymnasieskolan.

OECD bekräftade nyligen behovet av en reformering av det svenska skolsystemet - att grundskolans resultat kan bli bättre, att genomströmningen på gymnasiet kan bli bättre samt att man välkomnar lärlingsutbildningarna som ett sätt att förebygga arbetslöshet bland ungdomar.

Allt detta har vi i Västerås redan påbörjat.

Roger Haddad

kommunalråd,ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons