Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (FP): Vilken är Vänsterpartiets skolagenda?

Annons

I dag börjar tusentals elever i Västerås och Sverige skolan. Några kommer tillbaka efter sommarlovet, andra börjar skolan för första gången.

Skolan är samhällets viktigaste bas och språngbräda för att individer ska utvecklas. De insatser vi gör nu under skoltiden är viktiga för framtiden. Folkpartiet och regeringen har fattat beslut om ett antal stora reformer som nu träder ikraft.

En viktig del är ökad, tidig uppföljning av elever, något som Vänsterpartiet varit motståndare till. Vi inför fler nationella prov och vi inför tidigare betyg i grund-skolan. Elever kommer att ha starkare stöd i skollagen för att få extra hjälp i skolan.

Men skolan har också ett ansvar att bidra till ökad trygghet för eleverna och aktivt motverka mobbning. Även här skärps skollagen så att rektorer har möjlighet att även i grundskolan stänga av en elev under en kortare tid i avvaktan på en lösning.

Skolans lärare och rektorer måste få ett starkt stöd av skolpolitiker för att kunna upprätthålla ordning och reda i skolan. Folkpartiet har aviserat ett antal åtgärder för att höja resultaten och kvaliteten i skolan.

Även om Vänsterpartiet ibland låter positiv till vår skolpolitik, så är det vanligaste att Vänsterpartiet reserverar sig mot de beslut vi fattar i skolfrågor. I svensk skoldebatt är den partipolitiska skillnaden störst mellan Vänsterpartiet och Folk-partiet. Därför är det angeläget att höra vad Vänsterpartiet i Västerås, som leder den största skolnämnden, har för agenda för att bidra till ökat fokus på kvalitet och bättre resultat.

Skolresultaten i Västerås måste höjas. Enheter som under lång tid visat på dåliga resultat måste tåla en tuffare granskning av både kommunen och Skolinspektionen, som en sista åtgärd måste dessa läggas ner. Det ska inte vara möjligt att driva en skola i tio år med dåliga resultat.

Inte heller ska vi tolerera att grundskolor godkänner elever som egentligen inte uppnått villkoren för goda betyg. Detta uppräckts förr eller senare på gymnasiet med risk att elever tappar motivationen och helt hoppar av skolan.

Skolelever måste få ett bättre stöd tidigt i grundskolan och skolor som har ett tuffare uppdrag måste få mer resurser än andra skolor. Fokus måste bli mer på kvaliteten i skolan, en central del är lärarnas kompetens och arbetet att vara en attraktiv arbetsgivare, här kommer också lärarlönefrågan in.

Regeringen har nyligen beslutat att låta Skolverket granska kommunernas ersättningsprinciper för att följa upp hur skolpengen används. Det är en mycket aktuell fråga, även för Västerås del.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons