Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (FP): Vuxenutbildningen ska kvalitetsgranskas

Det är positivt att även Anita Berglund tycker att det är bra med konkurrens. Upphandling är ett bra sätt att kvalitetsgranska den verksamhet som vi köper och därefter låta de utförare som ett bra och individuellt anpassat utbud erbjuda utbildning.

Annons

Sedan den 1 juli 2008 har vi sju olika utförare inom svenska för invandrare. Efter besök hos både Miroi och Hermods nyligen är min erfarenhet är att det fungerar bra och att de studerande får en anpassad utbildning utifrån deras behov, både vad gäller språknivå men också yrkesbakgrund. Jag kunde också notera att flera av de anställda kom från Komvux.

När det gäller grundläggande och gymnasial vuxenutbildningen som startade hos fler utförare från årsskiftet finns det fortfarande förbättringsområden. De brister som har upptäckts beror mycket på det administrativa och det har utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden uppmärksammat och vidtagit åtgärder.

Samtidigt måste vi ge Vuxenutbildningscentrum bra förutsättningar att dels ge god service till de studerande men också ha bättre uppföljningar alla utförare. Förändringen av verksamheten har skapat turbulens, men vi är övertygade om att det snart blir bättre. Det är vårt krav både när det gäller intestning, vägledning samt uppföljning.

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden kommer att granska alla utförare, oavsett om det är en kommunal eller alternativ utförare. Detta genom årliga kvalitetsredovisningar, besök och möjligheten att löpande använda vår insynsrätt. Alla verksamheter måste få en chans att komma igång innan man börjar dra för snabba slutsatser eller döma ut någon utförare.

Vi är övertygade om att våra vuxenstuderande kommer att få en bra utbildning som håller kvalitet. Visar det sig att det finns brister kommer vi att anmärka på detta och på sikt inte tillåta vissa aktörer att få uppdrag från nämnden.

Roger Haddad

kommunalråd och ordförande

i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons