Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (FP): Yrkesutbildningar lönar sig

Annons
Yrkesutbildar. Västmanland har fem godkända utbildningar i Yrkeshögskolans regi, bland annat tågtekniker på Hässlögymnasiet.foto: Ulf axelson, VLT:s arkiv

Det börjar vända för svensk ekonomi, vi ser nu en generell efterfrågan på arbetskraft. Allt fler branscher behöver utbildad personal. Yrkesutbildningar spelar en nyckelroll i framtidens svenska arbetsmarknad. Därför är det glädjande att Yrkeshögskolemyndigheten nyligen meddelat att fem olika utbildningsanordnare godkänts i Västmanland.

Västmanland tillhör dock de län som i minst utsträckning söker möjligheten att bedriva YH-utbildningar och därför är vi angelägna att staten, kommunerna och näringslivet i länet sätter sig ner och gemensamt tar fram en strategi för hur vi ska öka våra ansökningar och därmed bredda utbudet i länet.

Vi har sett en stor omvandling på arbetsmarknaden. I dag är det inte lika vanligt med enkla jobb, de flesta kräver olika former av träning eller utbildning.

Det är bra för Sverige att vi specialiserar oss på kvalificerade jobb. Men alla jobb kräver inte akademiska poäng, det är minst lika viktigt för Sverige att vi har bra yrkesutbildningar.

Regeringen inrättade Yrkeshögskolan 2009 för att uppvärdera yrkesutbildningarna och se till att eftergymnasiala yrkesutbildningar svarar mot arbetsmarknadens behov. Yrkeshögskolan är i dag en framgångsrik utbildningsform.

Söktrycket till utbildningarna är stort, över 40 000 gick en sådan utbildning 2009. I Västerås finns också Myndigheten för yrkeshögskolan, som beslutar och följer upp utbildningarnas kvalitet. Närheten till myndigheten borde innebära ett mycket närmare samarbete mellan kommunerna, myndigheten och näringslivet.

Yrkesutbildningarna lönar sig. En undersökning visar att 80 procent hade ett arbete eller startat eget företag efter examen. Trots tuffa tider på arbetsmarknaden visar undersökningen att det har gått mycket bra för studenter som fått en utbildning genom yrkeshögskolan.

Yrkeshögskolans framgång handlar framför allt om att man noga analyserar arbetsmarknadens behov. Bland de utbildningar som beviljats start hösten 2011 i landet återfinns exempelvis trafikledare, järnvägsprojektör och apotekstekniker. Detta är några exempel på bristyrken som Yrkeshögskolan kommer att bedriva utbildningar inom.

Av de 235 utbildningar som i år startar i Yrkeshögskolans regi hamnade fem stycken i Västmanlands län. MedLearn i Västerås ska utbilda medicinska sekreterare. Vuxenutbildningen i Arboga ska utbilda elkraftsingenjörer. Hässlögymnasiet i Västerås har fått godkänt att utbilda tågtekniker. Dessa utbildningar har länge varit efterfrågade av näringslivet och det är positivt att utbildningarna nu kan starta.

Folkpartiet och regeringen uppvärderar yrkesutbildningarnas status, alla vill inte bli akademiker. Det är bra för Sveriges ekonomi och det är bra att våra unga får fler möjligheter till utbildning och jobb. Ett steg i det ledet är bildandet av yrkeshögskolan. En allt mer globaliserad ekonomi skapar ett arbetsmarknadsbehov på flera fronter och de prioriteringar som regeringen nu gör, rustar oss för framtidens utmaningar och kampen om de nya jobben.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons