Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad: Klasstorlek bestäms lokalt

Alf Bergström påstår felaktigt att Folkpartiet har en aversion mot forskningsbaserad kunskap och hänvisar sedan till ett antal forskare som anser att småklasser har bättre effekt på elevernas resultat.

Annons

I en kommunaliserad skola med 290 kommuner, exempelvis Västmanland som styrs av socialistiska/rödgröna majoriteter är det de politikerna som ytterst är ansvariga för vilka förutsättningar skolans rektorer har.

Jag delar Bergströms åsikt i den meningen att klasserna inte får bli alldeles för stora. Men att klasstorleken direkt skulle påverka resultaten negativt är inte korrekt. Detta bekräftades för mig nyligen vid ett besök i Kina där man har upp till 40 elever i varje klass samtidigt som de når toppresultat.

Tyvärr har det dock blivit mer regel än undantag att klasserna blir större ända sedan Socialdemokraterna drev igenom kommunaliseringen av skolväsendet 1989. Därmed tog man bort den reglering som exakt bestämde hur stor en klass får vara. Men olika studier betonar olika saker.

Vi tror fortfarande att med rätt förutsättningar, utbildade och ämnesbehöriga lärare, en tydlig skolledning och lärare som har höga förväntningar på eleverna, har störst påverkan på resultaten. Vi har skolor med mycket höga trivelseindex och gott om resurser, men där resultaten är mycket låga. Förklaringen är att lärarna inte har höga förväntningar utan fokuserar mer på omsorg och på det sociala. Regeringen och Folkpartiet prioriterar kunskap och satsar nu på lärarna och på högre löner för duktiga lärare genom karriärsteg men också på matematiklyft och elevhälsa. Hur sedan kommunerna organiserar sig och hur stora klassrummen är bestäms varken av regering eller av riksdag, utan av vilka förutsättningar rektorn får av den lokala skolnämnden.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons