Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (L): Västerås behöver både ett häkte och en ny polisstation

Annons
Liberalerna vill ha nytt häkte och ny polisstation i Västerås. Bilden från häktet i Sala.Foto: VLT:s arkiv

Det är förvånansvärt vilket plötsligt engagemang det uppstått hos ett antal andra partier om häktet i Västerås. Men när Kriminalvården fattat sitt beslut är det svårt om inte omöjligt att förändra.

Den socialdemokratiskt ledda kommunledningen i Västerås, men även de S-märkta riksdagsledamöterna har dessvärre reagerat för sent

Den socialdemokratiskt ledda kommunledningen i Västerås, men även de S-märkta riksdagsledamöterna har dessvärre reagerat för sent. Det hjälper tyvärr inte att ropa när besked om en definitiv nedläggning stod klart.

Västerås polisstation från 1966 har inhyst ett häkte som för drygt två år sedan drabbades av en incident med resultatet att verksamheten stängdes ner av arbetsmiljöskäl. Konsekvensen blev att häktespersonal fick åka med intagna till Uppsala och Örebro.

Liberalerna har sedan hösten 2016 ställt upprepade krav på åtgärder från regeringen för att säkerställa ett häkte i Västerås.

Liberalerna har sedan hösten 2016 ställt upprepade krav på åtgärder från regeringen för att säkerställa ett häkte i Västerås. Vi har också uppvaktat generaldirektören Nils Öberg för att uppmärksamma behovet men också fört samtal med övriga lokala verksamheter som Polisen och Domstolen.

Vi delar deras uppfattning att det är viktigt med ett häkte i närheten av de andra funktionerna. Det sparar tid och resurser för inte minst Kriminalvården, men i synnerhet den redan idag ansträngda polisverksamheten i Västmanland. Vidare handlar det om personalens arbetsmiljö och säkerhet.

Liberalerna har efter besked om definitiv nedläggning följt upp frågan om behov av en ny polisstation i Västerås, parallellt har vi också sänt en skrivelse till chefen för lokalförsörjningen inom Polismyndigheten. Beskedet är att det nu pågår en förstudie och att det är aktuellt med något av förslagen: renovering, tillbyggnad eller en helt ny polisstation.

De som arbetar med dessa frågor vet hur dyrt det är att renovera gamla byggnader, jag förordar nybyggnation och hoppas att Polismyndigheten landar i ett sådant beslut. För att kompensera Västerås anser jag också att stationen ska bli ett Rättscentrum där Kriminalvården kan inhysa ett nytt häkte. Dessa förslag har vi nyligen presenterat i en riksdagsfråga med krav på besked från regeringen.

Roger Haddad (L)

riksdagsledamot för Västmanland

ledamot av justitieutskottet

Läs mer:

Debatt: Kriminalvården: Blir bäst med Salberga

Debatt: M : Flytta ansvaret för häktet till polisen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons