Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roland Rehnbäck: Alliansen har infriat i stort sett alla sina vallöften

Annons

I Alliansens valmanifest 2006 angav man som mål att minska den offentliga skuldsättningen. Men Thomas Östros (S) har vid flera tillfällen påstått att Alliansen har lånat för att sänka skatterna.

Hur kan det då komma sig att Sveriges statsskuld nu är mindre än den var när Socialdemokraterna fick lämna över makten till Alliansen 2006? Och detta trots den svåra ekonomiska kris som inträffat under mandatperioden, en ekonomisk kris som drabbat hela världen.

Tack vare Alliansens goda skötsel av landets ekonomi under dessa svåra år, har Sverige nu EU:s minsta statsskuld, procentuellt sett. Därför står vi bättre rustade än de flesta andra länderna, nu när den grekiska ”snuvan” drabbar Europa. Att försäljningen av Vin Sprit har gett ett positivt bidrag kan ju inte vara hela sanningen.

”Arbetslösheten har ökat under Alliansens styre” menar företrädare för Social-demokraterna. Visst, det är sant, men man glömmer att det är fler i arbete i dag än när Alliansen tog över. Hur kan detta hänga ihop? Kan det vara så enkelt att fler nu söker sig till arbetsmarknaden, och därmed rapporteras som arbetslösa, än vad som skedde när Socialdemokraterna hade makten? I så fall, vad beror det på?

Kanske jobbskatteavdraget har stimulerat några eller många att söka arbete när det lönar sig bättre än tidigare? Det tål att påpekas att ökningen av antalet personer i arbete har skett samtidigt som den internationella ekonomiska krisen gjort att svenska företag inte kunnat anställa i normal omfattning, eftersom man inte fått avsättning för sina varor på världsmark-naden!

På VLT:s debatt- och insändarsidor förekommer det ofta kritik mot åtgärder som Alliansen har genomfört. Men så vitt jag förstår har man enbart vidtagit de åtgärder som fanns med i det valmanifest som Alliansen presenterade före valet 2006.

Där lovade man att minska skatten på arbete, men inte på pensioner, sjukersättning, bidrag, och så vidare. I stort sett alla vallöften har infriats, som att avskaffa fastighetsskatten, minska arbetsgivar-avgiften för unga, valfrihet och mångfald i vården, med flera (för den som är intresserad och har tillgång till internet, finns Alliansens valmanifest från 2006 där).

Man kan således inte med bästa vilja i världen påstå att Alliansen svikit några löften, på samma sätt som Socialdemokraterna gjorde när man ”lånade” flera miljarder kronor från pensionsfonderna, och som Göran Persson lovade att betala tillbaka ”krona för krona”. Där kan man verkligen tala om ett sviket löfte!

Roland Rehnbäck

pensionär, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons