Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roland Sundgren (S): Avregleringarna orsakar kriserna

Det pågår en global maktkamp mellan politiken och det kapitalistiska ekonomiska systemet.

Annons

Politikerna har fattat ett av världshistoriens dummaste beslut nämligen att överlåta åt en anonym marknad bestående av privata internationella banker, finansinstitutioner och många av de stora företagen att fritt få makten över krediter för att kunna pressa upp vinster så mycket de kan. Det har skett genom avregleringar och privatiseringar. I dag har kapitalistvärlden övertaget i världsekonomin. Mycket beroende på att också den politiska makten i stor utsträckning innehas av nyliberala krafter som hyllar en helt fri marknad. Det leder till den ena finanskrisen efter den andra därför att man tror att man kan lösa kriserna genom att lugna marknaden med kraftiga bidrag och garantier. Vilket inte går eftersom skulderna då bara ökar ännu mer.

Det handlar om det ekonomiska systemet. Om bättre samhälleliga styrmekanismer så att inte ”marknaderna” kan skada den reala ekonomin, jobben och välfärden. Ett ekonomiskt system med en annan balans mellan politisk styrning och marknadsmekanismer. Det handlar om gammal hederlig blandekonomi. Att flytta om ekonomisk makt. Att flytta makt från finansmarknaderna till demokratiskt styrda organ.

Det är det enda som kan lösa kriser som Grekland, Spanien, Italien, Portugal, ja som hela Europa hamnat i. Människor kastas nu ut i arbetslöshet och otrygghet och fattigdom, medan de rika och finansvärlden profiterar på katastroferna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons