Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roland Sundgren (S): En mer demokratisk ekonomi

Annons

Socialdemokratins samhälle är inte ett samhälle där rika skall bli rikare. Socialdemokratins jämlikhetsambitioner måste tas på allvar. Vi måste föra en politik som omfördelar från rik till fattig.

En jämnare fördelning är effektiv för att få ekonomin i rullning. Vad borgerliga politiker inte förstår är att rättvisa i sig är en väldig produktivkraft. Trygghet i anställningen, skydd vid sjukdom och arbetslöshet samt goda möjligheter till återkommande utbildning är viktiga värden som frigör mänsklig skaparkraft och initiativrikedom.

För de rödgröna partierna gäller det att bättre leva upp till de förväntningar som många ställer på en rödgrön politik. Det är viktigt att vi tar en ordentlig debatt om vad vi menar med välfärd i en tillväxtekonomi där välståndet inte längre leder till ökad välfärd utan snarare ökar klyftorna i ett redan djupt ojämlikt samhälle och håller på att driva oss till en ekologisk katastrof.

Vårt välstånd är i dag helt och hållet beroende av materiell utsugning av olja, fisk, regnskog, färskvatten, uran, coltin och allt möjligt. Det kommer inte att vara möjligt så länge till, eftersom stora delar av våra tillgångar helt enkelt håller på att ta slut.

Samtidigt är denna materiella konsumtion extremt påfrestande på klimatet och därmed livsfarlig. En fråga vi rödgröna måste ställa oss är, hur skapar vi en ekonomi som fördelar resurser från överflödig privat varukonsumtion till mer av tjänster såväl offentliga som privata. Det kräver en politik som ser till att vi använder samhällets och jordens resurser på ett bättre sätt än i dag.

Det gäller att omstrukturera ekonomin och få den mer demokratiskt styrd och få mer av en tjänsteekonomi än en varuekonomi. Det gäller att investera i ekologisk produktion och sådant som inte förstör klimat och miljö. Att skapa reella möjligheter för människor att utvecklas och växa på ett mindre materiellt betungande sätt och samtidigt skapa en stabil ekonomi där pengar investeras i gemensamma mål och värden.

Det är inte enkelt i en allt för marknadsstyrd ekonomi men låt oss rödgröna ta den utmaningen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons