Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roland Sundgren (s): Gör demokratins rum större

Annons

Den politiska debatten i dag är oerhört trist. Vi behöver en diskussion om framtida mål och visioner. Jag kan tänka mig följande tydliga vision: Gör demokratins rum större. Denna målsättning kan gälla både globalt, nationellt och lokalt.

Tyvärr minskar det demokratiska rummet i dag i Sverige, i Västmanland och i Västerås. Vi har högerallianser som inför marknadsekonomi på områden där det är behoven som skall styra och inte högsta möjliga vinst. Högeralliansregeringen fortsätter en linje som startade med den nyliberala vågen under Thatcher-Reagan perioden bestående av privatiseringar och avregleringar. Och det trots att framstående internationella ekonomer och debattörer talar om nödvändigheten av regleringar och ökad politisk styrning om inte de frisläppta globala krafterna skall förstöra klimatet och skapa inkomst- och förmögenhetsskillnader som får det mesta att braka ihop.

I Västmanland har man infört vårdval inom sjukvården. Det kan låta bra med ökad valfrihet, men en frihet som de flesta har små möjligheter att utnyttja leder i stället till olust och ofrihet.

I Västerås skall de äldre själva få välja utförare inom äldreomsorgen. Man inför ett system där skattepengar kan gå till vinster till dem som är aktieägare i stora internationella vårdföretag. Detta blir dessutom dyrt med omfattande reklam och ökad byråkrati.

Inom barnomsorg, grundskola, sjukvård och äldreomsorg måste det demokratiska rummet gälla. I den mån det skall finnas fler utförare än det offentliga så bör det vara ideella eller ekonomiska föreningar som drivs demokratiskt och helt utan vinstintresse eller att kommunen delegerar utförandet av verksamheten till brukare och/eller personal.

Roland Sundgren

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons