Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roland Sundgren (S): Ingen lycka i en värld där kapitalet styr

Annons

Presidentvalet i världens än så länge mest inflytelserika nation väcker en del funderingar. Det får en att tänka och reflektera över de värderingar som är fundamentet för all politik. Och hur det kan bli så att ett 20-tal röster i Florida kan avgöra inriktningen på världspolitiken? Så som det blev i valet år 2000.

Tänk så felaktigt världens resurser används. Att det fattas så många dåliga beslut.

Det mest dåraktiga är att vi satsar mer på krig än på något annat. Det som människor med svett och möda byggt upp bombas ¿sönder och samman och tusentals männi-skor dödas. I dag är det i Syrien, i går var det i Libyen, Afghanistan och Irak.

Borde vi inte vara mer civiliserade så här 2¿¿000 år efter Kristi födelse? Alla drömmer vi ändå om en värld i fred och välmående. Varför alla dessa förödande krig?

Det finns ett antal oerhört förmögna människor och institutioner som fulländat konsten att skapa rikedom utan att producera något av värde. De flyttar runt pengar för egen vinning, utan egentliga investeringar.

Det leder till den ena finanskrisen efter den andra som hårdast drabbar de fattigaste och gör hela nationer konkursmässiga. Det komiska är att det är med de anställdas pensionspengar man spekulerar.

Varför ska löntagarna ge förvaltningen av sina pengar till dem som inte vill deras väl?

Begåvade människor jobbar i branscher som professor Michael Kadron kallar ”ekonomiskt spill”. Som reklam, börsmäkleri, meningslösa såpor och dylikt.

Det produceras mycket onödigt i den kommersiella sektorn av kreativa personer som skulle kunna bidra till en bättre värld.

Vi står inför de största utmaningarna någonsin då det gäller vårt klimat. Hur ¿skall vi rädda världen undan en total kollaps?

Ändå tar vi inte hoten om klimatförändringar, snabb avskogning, annalkande brist på vatten, livsmedel och bränsle på allvar.

Även här kommer de fattigaste i världen att vara de som drabbas hårdast, medan vi tror att vi kan fortsätta som vanligt med en konsumtion som förstör miljön.

Att skapa det goda mänskliga samhället i en värld där det är kapitalet som styr är omöjligt. Vi vill att alla skall vara lyckliga. Ha kunskap, bildning, mat, kärlek och ett meningsfullt jobb.

Grunden för lycka är ett materiellt välstånd. Här i Sverige nådde vi våra grundläggande behov redan på 1950-talet. Sedan dess har det ökande välståndet inte följts av ökad lycka.

Vi mår bäst i ett jämlikt samhälle. Fram-tiden kommer att innebära osäkerhet och överraskningar men också rika möjligheter till nya former av samverkan människor emellan.

Roland Sundgren (s)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons