Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roland Sundgren (s): Människor är inga varor

Bengt-Åke Nilsson (fp) blir den 24 juli upprörd över att jag vill göra demokratins rum större genom att motsätta mig att privata vinstintressen skall kunna komma in och styra inom äldreomsorgen i Västerås.

Annons

Jag menar på fullt allvar att, om kommunen med skattemedel finansierar privata företag, som kanske har sitt huvudkontor i Köpenhamn, så överför man samtidigt beslut om äldreomsorgen i Västerås till odemokratiska styrelserummet hos det multinationella företaget. Där är den viktigaste diskussionen hur man skall bedriva verksamheten så att den ger högsta möjliga utdelning till aktieägarna.

Den svenska generella välfärdspolitiken har haft sin styrka i att den kunnat förena enskilda och gemensamma intressen. Om kommunen erbjuder olika företagare, att med av kommunen fastställd inriktning bedriva hemtjänst ökar det inte den enskildes valfrihet. Valfriheten kan bara öka om tidsåtgången eller innehållet kan påverkas och det gör man bäst om man har nära till beslutsfattarna i kommunen eller det kooperativ som utan vinstintresse bedriver denna verksamhet.

Valfriheten i hemtjänsten bör handla om omfattningen och den enskildes möjligheter att påverka vilka tjänster som erbjuds. Med högeralliansens förslag omvandlas valfrihet till en fråga om vem som skall utföra tjänsterna.

Låt oss västeråsare utveckla den gemensamma verksamheten med bra villkor för de anställda och förstärkt inflytande för brukarna. Privat ägande och fri marknad kan vara bra för varuproduktion och viss tjänsteproduktion, men människor är inga varor.

Gemensamt ägande och behovsstyrning måste vara huvudlinjen för välfärdspolitiken.

Roland Sundgren (s)

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons