Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roland Sundgren (S): Produktionen betalar välfärden

Annons

Det är alltid produktionen som betalar välfärden. Och den har ökat alla år sedan andra världskriget med undantag av fem år; 1991-1993 och 2008 samt i år. Under dessa fem år har vi haft borgerliga regeringar.

Inledningsvis tar Lars Kallsäby upp vad vi är överens om, nämligen en bra skola, vård och omsorg som vi till största del skall betala via skattsedeln. Vill vi värna välfärden borde man också vara intresserad av hur inkomster till välfärden skapas, skriver han. Ja, det är mycket viktigt och det är här vi kraftigt skiljer oss åt. Högeralliansen med sin inriktning på låg-lönejobb och vänstern som vill satsa på områden där behoven finns och som ger produktiva jobb med bra inkomster för både individ och samhälle.

Högern tror att det blir fler jobb om man gör det billigare för företag att anställa arbetskraft. Det skall åstadkommas med sänkta arbetsgivaravgifter, jobbskatteavdrag till lånade pengar och försämrad a-kassa och sjukförsäkring. Därmed kan den lediga arbetskraften känna sig tvingad att ta jobb till lägre löner. Jobb som kan möta de mer välutbildades behov och där man ser till att efterfrågan på dessa jobb stimuleras genom subventioner av hushållsnära tjänster, således mindre kvalificerade jobb. Därmed kan man dra ned på Komvux.

Denna så kallade jobbpolitik har rege-ringen nu fört sedan regeringsskiftet 2006 med förödande resultat. Vi har i dag en arbetslöshet på 8,3 procent och finansministern tror på en ökning till 11–12 procent. Ungdomsarbetslösheten har på ett år har nästan fördubblats från 26 200 till 51 500 och utanförskapet har ökat. De som inte är arbetsföra till 100 procent är fortfarande utanför arbetsmarknaden och snart är det 50 000 som hänvisas till socialen i stället för att få pengar från sjukförsäkringen. Jag tror inte att deras självkänsla ökar.

Vänsterns politik för jobben är att fatta ekonomiska beslut som leder till ett stort antal nya jobb. Utbyggnad av kollektivtrafiken, investeringsstöd till byggande av hyreshus, upprustning av miljonprogrammets bostadsområden, energieffektivisering, stöd till miljöteknik, fordonsteknik, forskning och utveckling. Varje byggjobb ger 3–4 jobb i industrin, transportnäringen och handeln och därmed till många småföretag.

Dessutom vill vi se till att kommuner och landsting har resurser så att vi får en bra utbildning, äldrevård och sjukvård. Till detta en kompetensförmedling som skall ge de arbetslösa utbildning och praktik som gör dom kvalificerade för nya jobb. Ingen slösaktig satsning på privata coachingföretag som bara ger den arbetssökande anvisningar hur man skall skriva säljande ansökningar till jobb som inte finns.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons