Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roland Sundgren (S): Ungdomsarbetslösheten vår viktigaste arbetsmarknadsfråga

Den finansiella kris vi har i dag är den största vi haft sedan början på 1930-talet. Vi i Sverige kan lära oss hur vi arbetade oss ur den krisen. Debatterna kring den krisen var exakt desamma som i dag.

Annons

De borgerliga och de flesta av den tidens nationalekonomer med undantag av bland annat Gunnar Myrdal och Bertil Ohlin hävdade att vi måste spara oss ur krisen.

Som tur var hade vi i 1932 års val fått en socialdemokratisk regering med en finansminister som hette Ernst Wigforss. Det upprättades ett krisprogram för att bekämpa arbetslösheten som byggde på att statens utgifter skulle öka och bland annat gå till viktiga investeringar.

Inför valet 1932 gav Wigforss ut en broschyr med den förödande frågan ”Har vi råd att arbeta?” Det intellektuella resonemang han där för bör ligga till grund för hur vi skall ta oss ur dagens arbetslöshetskris. Han skrev bland annat följande:

”De finns de som anser att vi måste spara och därför inte kunna skaffa arbete åt de arbetslösa. Dessa bör göra klart för sig vad deras ståndpunkt innebär. Den leder nämligen rakt fram till den fantastiska slutsatsen att arbete är en lyx, att arbete åt alla medborgare är att arbete inte är något man kan kosta på sig i Sverige. Ju svårare krisen blir, ju mer arbetslösheten växer, desto mindre blir inkomsterna i hela samhället, desto mer måste alltså kraven på sparsamhet skärpas och detta skulle omöjliggöra att sätta igång arbeten. Medborgarna skulle undergivet säga till varandra. Vi äro för fattiga för att arbeta. Och ju fattigare vi blir desto mindre har vi råd att arbeta.”

En av de största ungdomskullarna har nu tagit studenten och går ut på en arbetsmarknad med stora svårigheter att få ett jobb. Det beräknas att cirka 30 procent av våra ungdomar kommer att bli arbetslösa och finansminister Anders Borgs prognos är att vi om något år kommer upp i en total arbetslöshet på 12 procent. Och ingenting gör man åt detta.

Och ändå kan vi göra så mycket, som totalekonomiskt kostar mindre än vad en hög arbetslöshet kostar både i pengar och ohälsa. Se till att kommunerna får tillräckligt med resurser så att de kan svara för en bra sjuk- och äldrevård, en bra förskola och skola.

Besluta om ett ordentligt investeringsprogram. Satsa miljarder i järnvägar, bostäder, energieffektivitet, klimat och miljö. Bland annat byggjobb ger ytterligare 3-4 jobb inom transportnäringen och industrin.

Genom dåvarande finansministern Ernst Wigforss kom Sverige ur 30-talskrisen samtidigt som vi räddade demokratin i en av de mörkaste tiderna i Europas historia.

Roland Sundgren

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons