Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rolf Bergqvist: Är det verkligen rimligt att dubbelbeskatta husbåtar?

Annons

Det är många som vill veta varför Magnus Edström (MP) kräver bygglov för en båt. Är det rimligt, undrar alla som vill bo på båt i Västerås, att dubbelbeskatta en husbåt?

Moms eller fastighetsskatt?

I dom i mål C-60/96 Kommissionen mot Frankrike har EU-domstolen förklarat att en medlemsstat inte har rätt att vid mervärdesbeskattningen behandla lös egendom som fastighet så att omsättningen av denna eller en upplåtelse därav undantas från skatteplikt.

Skatteverket anser att en husbåt utgör lös egendom om denna inte har fästs vid eller i marken på ett sådant sätt, att den inte med lätthet kan flyttas.

Vidare anser Skatteverket att stadigvarande förtöjning vid kaj och anslutning till el- och va-nätet normalt inte utgör omständigheter som medför att en husbåt ska anses som en byggnad eller annan anläggning anbragd i eller ovan jord och där med tillbehör till hamnfastigheten.

Miljödomstolen har som sin uppfattning att en husbåt är att jämställa med vilken båt som helst, oavsett om husbåten ligger vid bryggan eller ankrad ute i viken. Det saknas skäl att jämställa den med en sådan anläggning eller anordning som skulle kunna skada djur- och växtlivet eller på något sätt verka avhållande på allmänhetens friluftsliv.

Kan Magnus Edström (MP) förklara för alla som vill bo på husbåt i Västerås hur han tänker?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons