Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rolf Bergqvist: Inget legalt stöd för bygglovskrav

Annons

Jan Stange, som är före detta ekonomichef på Riksbyggen i Västerås, bör väl veta att omsättning av fastigheter samt överlåtelse och upplåtelse av rättigheter till fastighet är undantaget enligt 3 kap. 2 § i mervärdesskattelagen (ML) från skatteplikt i momshänseende.

Det är enbart slutanvändaren som betalar moms på lösegendom, momsregistrerad är enligt ML skyldig att redovisa moms till Skatteverket, fastighetsavgift betalas av fastighetsägaren själv. Med ditt synsätt så blir husbåtar dubbelbeskattade och det strider emot EU-rätten.

I artikel 12 punkt 2 i rådets direktiv (2006/112/EG) om ett gemensamt system för mervärdesskatt, mervärdesskattedirektivet, anges att med ”byggnad” ska avses varje anläggning som anbragts på eller i marken.

Båtplatsavgift på land har tidigare ansetts vara momsfri (momsfri fastighetsupplåtelse). Men enligt Skatteverket, som har tittat på EG-domstolens behandling av frågan om uthyrning av uppläggningsplatser på land för båtar, ska uthyrningen vara momsbelagd.

Även båtplatsavgift i vatten, till exempel hamnplats, är också momsbelagd med 25 procent. För det är väl en båtplats alla önskar som vill bo på husbåt, ingen fastighet, och att Västerås stad ska hyra ut platser och inte med tvingande metoder neka platser, utmed stadens pirar för husbåtar?

Det finns inget legalt stöd för Västerås stad att kräva bygglov på husbåt. Att slå vakt om ett planmonopol i denna fråga strider emot EU:s grundläggande principer. De vill helt enkelt inte ha någon konkurrens av husbåtar.

Rolf Bergqvist

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons