Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rolf Nylander: Okunskap eller populism hos PRO?

Gun Rautio och Sven Larsson, PRO Västmanland skriver en lång debattartikel om hur illa vi pensionärer fått det under Alliansregeringen. Det är lite förvånande att så mycket okunskap finns hos människor med så lång livserfarenhet.

Annons

Eller är det bara populistiska inlägg utan verklighetsgrund med avsikten att misstänkliggöra den nuvarande regeringen?

Det man ofta hänger upp sig på är jobbskatteavdraget. Avundsjuka är visserligen en av dödssynderna, men i detta fall handlar det nog mer om missunnsamhet, vilket torde vara ”etter värre” än avundsjuka.

Den nuvarande beskattningen av pensionerna är inte högre än under förra regeringen. Då accepterades nivån, trots att det var den socialdemokratiska regeringen som försämrade villkoren för pensionärerna. Det var s-regeringen som överförde pensionskapital (258 miljarder kronor) från AP-fonderna till statskassan, det var

s-regeringen som inte kompenserade pensionärerna för inflationen, det var s-regeringen som konfiskerade en betydande del (17 miljarder kronor) av de privata pensionsförsäkringarna och som dessutom införde en avkastningsskatt, som även togs ut på negativ avkastning.

De pensionärer som öser sin galla över regeringen borde informera sig om hur det egentligen ligger till. Har de inte läst sina pensionsbesked eller slutskattesedlar.

Skatterna för pensionärer har under innevarande mandatperiod sänkts i två steg

genom att grundavdraget höjts. Garantipensionärerna har under perioden fått 3.500-4.400 i sänkt skatt och hela pensionärskollektivet har fått 2.750-6.300. Dessutom fick den som har vanlig grundpension samt full ATP en ren pensionshöjning den 1 januari 2009 på 875 kronor per månad.

Skillnaden mellan s-regeringen och alliansen är att alliansen arbetar för att

successivt återställa pensionerna till den nivå de hade innan den socialdemokratiska regeringen under ett antal år kraftigt försämrade pensionärernas ekonomiska situation.

Kritiken av de styrande kommer således ett antal år för sent. Det är utomordentligt förvånande att inte kritiken framfördes mot den regering som försämrade pensionärernas ekonomi, utan mot den regering, som successivt förbättrar pensionärernas levnadsstandard.

Pensionär

Hedesunda

Rolf Nylander

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons