Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rösta för en öppen folkkyrka

Annons

Årets valdag närmar sig. Den 18 september har alla Svenska kyrkans medlemmar över 16 år möjlighet att delta i valet till olika kyrkliga organ, från församlingsnivå till det nationella kyrkomötet.

Vid förra kyrkovalet deltog 14,2 procent - ungefär 840 000 av 5,8 miljoner röstberättigade medlemmar

i Svenska kyrkan.

Valdeltagandet var alltså lågt och alla vi som har rösträtt på söndag har anledning att medverka till ett ökat röstetal denna gång. Argumenten för detta är starka. Svenska kyrkan står för ett viktigt kulturarv som måste förvaltas, men kyrkan har en mycket viktig och levande roll även i vår tid.

Det är i kyrkan många av oss samlas vid olika händelser i livet, vid glädje och sorg, vid dop, konfirmation, bröllop och begravningar. För många ger själva kyrkorummet välbehövlig stillhet och eftertanke i vår stressade tid. Vid kriser av olika slag erbjuder kyrkan stöd.

Den sociala verksamheten, diakonin, ger stöd till utsatta människor i vardagen.

Jag anser att det är viktigt att Svenska kyrkan även framöver är en öppen folkkyrka, verksam över hela landet, dit alla kan söka sig.

Kyrkans framtid får inte reduceras till en angelägenhet enbart för en elit av de mest kyrkligt aktiva. Liksom samhället i övrigt utvecklas hela tiden kyrkan.

En viktig fråga, där de som väljs vid årets kyrkoval kommer att få inflytande, är att välja vem som ska efterträda K G Hammar som ärkebiskop när denne avgår nästa år.

Vem som kommer att inneha kyrkans högsta post får självfallet betydelse för hur utvecklingen kommer att bli.

Du som vill att Svenska kyrkan ska vara en öppen folkkyrka har goda skäl att delta i valet den 18 september. Ett lågt valdeltagande underlättar för små extrema partier, eller nomineringsgrupper som det heter i det här fallet, att få inflytande. Vill Du bevara och utveckla den öppna folkkyrkan har Du ett tryggt val i Centerpartiet och dess kandidater.

Jörgen Johansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons