Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rösta för flyktingamnesti!

Annons

Onsdagen den 14 september kommer riksdagen att fatta beslut om en ny instans för processordning i utlännings- och medborgarskapsfrågan. Det är bra att utlänningsnämnden äntligen läggs ner och att vi får en bättre rättssäkerhet för människor som söker asyl i vårt land.

Många av dem som idag, av olika anledningar, vistas i Sverige efter asylansökan har i själva verket tillräckliga skäl att få skydd här enligt svensk lag och enligt internationella konventioner som Sverige har lovat följa. Det handlar om personer som inte kan utvisas till sitt hemland, det handlar om personer som lever gömda och som i fruktan för att utsättas för inhuman behandling i hemlandet stannar i Sverige. Det handlar inte minst om barn som i flera år vistats i Sverige, som går i skola här och har lärt sig svenska.

Inför den nya processordningen är det dessutom viktigt att ge dessa människor amnesti, så att den nya verksamheten kan starta sitt arbete under normala arbetsförhållanden. Det viktigaste är dock att alla de människor som idag lever under förhållanden, som vi andra har svårt att föreställa oss, äntligen kan få lugn och ro, låta barnen få gå i skola, bli hela familjer och komma in i vårt samhälle och skapa sig ett nytt liv här.

Vi som hade möjlighet att deltaga i demonstrationen och mötet här i Västerås i lördag för en flyktingamnesti, vill på detta sätt vädja till våra riksdagskollegor från social-demokraterna och moderaterna att den 14 september rösta för den motion som folkpartiet, vänsterpartiet, kristdemokraterna, centern och miljöpartiet har lämnat in.

Den innebär att den som sökt asyl senast ett år före det datum den nya processordningen träder i kraft och som en månad innan det datum reformen börjar gälla vistas i Sverige utan uppehållstillstånd och ansöker om uppehållstillstånd senast dagen före instans- och processordningen i utlännings- och medborgarskapsärenden, träder i kraft, får beviljas uppehållstillstånd av humanitära skäl.

Riksdagskollegor från Västmanland ? rösta efter ert samvete den 14 september!

Kerstin Heinemann

Karin Thorborg

Torsten Lindström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons