Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rösta för förändring

Annons

Strax före jul röstade EU-parlamentet om ett förslag till hamndirektiv. Direktivet krävde att verksamheten i hamnarna skulle avregleras. Det skulle ha öppnat för låglönekonkurrens och privatisering i hamnarnas verksamhet. Den samlade vänstern i EU-parlamentet lyckades fälla förslaget med ett fåtal rösters övervikt. Hamnarbetarna kunde andas ut. Det är ett, av hundratals, exempel på hur beslut i EU-parlamentet direkt berör villkoren i Sverige.

Inför valet till EU-parlamentet på söndag verkar det som om främst LO-medlemmar och EU-kritiska väljare verkar vilja röstskolka. Samma mönster finns i flera andra EU-länder. Stannar vänsterns traditionella väljare hemma så kommer EU-parlamentet, ännu mer än i dag, att domineras av högern och de som är helt okritiska till EU. Då blir det enklare för dem att påtvinga oss avregleringar och privatiseringar. Och de kan i lugn och ro få arbeta för att överföra mer makt till EU. Därför är det en usel protest mot EU och EUs politik att stanna hemma på valdagen. På soffan påverkar man ingenting. Ingen vet varför soffliggaren inte röstar.

Vill man förändra politiken i EU måste man rösta för någon som vill göra det. För att kunna göra det måste man våga kritisera dagens EU. En verklig vänsterpolitik i EU kräver EU-kritik. Det är bara vänsterpartiet som står för EU-kritik och vänsterpolitik i valet på söndag.

JONAS SJÖSTEDT

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons