Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rösta mot nazismen

Demokratin försvagas när den inte försvaras

Annons

Nazism och rasism är krafter som inte hör hemma i ett demokratiskt samhälle. Trots det måste vi erkänna att nazister nu organiserar sig i spåren av ekonomisk kris och arbetslöshet i Europa. Vi måste erkänna, för enbart så kan vi tillsammans stå upp för alla människors lika värde.

I EU-valet den 25 maj väljer vi vilket Europa vi vill ha. Vi måste ta kampen både mot nazismen och mot nazismens grundorsaker; både välja politiker som tar strid mot de högerextrema krafter som finns i våra olika parlament och som gör något åt arbetslösheten och bristen på framtidstro som är deras grogrund.

När jag gick med i SSU i mitten av 1990-talet hade Sverige just gått igenom en djup ekonomisk kris. Människor lämnades åt sitt öde i hela landet.

I min uppväxts bruksorter i trakterna runt Riddarhyttan och Fagersta ökade arbetslösheten. Med det hårdnande samhällsklimatet fick nazistiska krafter en anledning att mobilisera sig. Det fick en fruktansvärd konsekvens då en av mina SSU-vänner blev misshandlad av nazister för sina åsikters skull.

I spåren av den europeiska kris som gjort att 26 miljoner nu är arbetslösa – nästan en fjärdedel av dem är unga – växer hopplösheten hos många som hamnat utanför.

Nazistiska rörelser vädrar morgonluft och börjar allt mer visa sig på gator och torg där de förr var bannlysta. Inför EU-valet satsar högerextrema krafter stort på att organisera sig.

Historien upprepar sig aldrig på samma sätt men tendenser kan komma igen. Om vi glömmer bort den läxan blir det som i Sverige på 1990-talet eller i Tyskland på 1920-talet. Demokratins motståndare blir starkare när den inte försvaras.

Om du bara behöver ett skäl för att gå och rösta så är det detta. Vi socialdemokrater kommer aldrig att ge upp kampen mot nazismen. Vi tror att EU kan göra mer för att bekämpa arbetslösheten både här hemma i Sverige och runt om i Europa.

Så glöm inte bort att röstaj. Tillsammans står vi upp för demokratin.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons