Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röstskolk ett dåligt sätt att protestera på

Annons

Onsdagen den 26 maj var första dagen för poströstningen inför valet till EU-parlamentet den 13 juni. I valet ska väljarna bestämma vilka 19 personer som ska företräda Sverige bland de 732 ledamöterna.

EU-parlamentet är i och för sig inte ett vanligt parlament och har inte alls samma befogenheter eller funktion som till exempel den svenska riksdagen, men eftersom många beslut som påverkar Sverige fattas i EU och EU-parlamentet genom flera förändringar i fördrag har fått alltmer inflytande över besluten är det viktigt att det finns röster i EU-parlamentet som vågar kritisera att EU får mer makt och som kan driva på så att de beslut som fattas är så gröna som möjligt.

Det EU som vi har i dag är inte samma EU som vi folkomröstade om för tio år sedan och utvecklingen fortsätter. EU har från den 1 maj utvidgats från 15 till 25 länder. Nya medlemmar är Cypern, Estland, Lettland, Litauen, Malta, Polen, Slovakien, Slovenien, Tjeckien och Ungern.

Det är bland annat mot bakgrund av denna utvidgning som försöken att ge EU en konstitution ska ses. I december 2003 bröt förhandlingarna mellan EU:s regeringar om förslaget till konstitution i och för sig ihop, men frågan är därmed knappast avförd från dagordningen. I början på året sade Irlands utrikesminister Brian Cowen att det är bättre att komma till beslut i denna fråga tidigare än senare och ifall Irland nu under sitt ordförandeskap ser en möjlighet till komma till en överenskommelse om konstitutionen så kommer man inte att tveka att gripa möjligheten.

Vi anser att arbetet med konstitutionen gick för snabbt och få medborgare är insatta i vad det handlar om. Förslaget syftade till att ge EU mer makt på medlemsländernas bekostnad, på att de stora länderna skulle få mer makt på de små ländernas bekostnad samt att på en mer samordnad utrikespolitik och en ökad militarisering av EU.

Vi upplever att det är denna utveckling av EU till att bli mer av en stat och mindre av ett mellanstatligt samarbete som svenska folket sade nej till i folkomröstningen om EMU i höstas. Vi anser det självklart att svenska folket ska få säga sitt i en folkomröstning om den nya EU-konstitutionen.

Traditionellt har både svenskarna och EU-medborgarna i övriga länder tagit ganska lätt på valet till EU-parlamentet och inte ens hälften av väljarna brukar ta sig till vallokalerna. I förra parlamentsvalet röstade bara 38,8 procent av svenskarna.

Om folk låter bli att rösta för att protestera mot EU, eller om de bara tycker att EU-parlamentet är betydelselöst vet vi inte, men inget av skälen är egentligen bra nog för att låta bli att rösta.

Med valet finns möjligheten för de EU-kritiska att rösta in kritiker och därmed se till att det finns en bra politisk bevakning. De miljöpartistiska ledamöterna och tjänstemännen i Bryssel säkerställer att partiet kan hålla ett öga på vad som händer inom EU, att vi kan delta i debatten och att vi här i Sverige kan sprida viktig information till svenskarna.

MIKAEL VILBASTE

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons