Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rot-avdrag är manlig skatterabatt

Annons

Varför är det självklart för regeringen att skatterabattera traditionellt manligt hemarbete, som reparationer, men inte traditionellt kvinnligt, som dagligt underhåll av hemmet? När du ska anlita en hantverkare för att bygga om hemma vill regeringen gärna ge dig skatterabatt i form av Rot-avdrag. Syftet är att stimulera sysselsättningen inom byggbranschen. Verkligheten idag är att många av oss skulle ha större nytta av en skatterabatt för hushållsnära tjänster som till exempel städning.

De flesta av oss vill satsa på både barn och jobb. Men efter dagens slut så finns smutsiga kläder och kladdiga köksgolv. Vi ska läsa läxor med barnen. Och handla. Och helst borde vi också hunnit jobba över en stund.

Om det fanns möjlighet att köpa hushållstjänster till överkomligt pris skulle det minska stressen för många, inte minst för småbarnsfamiljer. Eftersom det fortfarande är kvinnorna som tar huvudansvaret för hushållsarbetet, skulle fler privata hushållstjänster särskilt underlätta för kvinnor att förena familjeliv med arbete.

Folkpartiet vill sänka skatten på hushållsnära tjänster så att det "vita" timpriset sänks. Vi har länge slagits för detta. Det är uppenbart att det finns behov av hjälp eftersom "svart" hemhjälp förekommer i så stor utsträckning. Ett viktigt argument för att göra hushållsnära tjänster "vita" är att de som arbetar inom dagens "svarta" tjänstesektor inte har någon anställningstrygghet och inte får pension den dag de går i pension. Ett annat är att det skulle öppna för en ny arbetsmarknad.

Hälften av de arbetslösa i Västerås står idag till arbetsmarknadens förfogande. Säkerligen skulle många av dessa kunna arbeta med hushållsnära tjänster. Men dessa jobb kanske inte är politiskt korrekta à la socialdemokratin?

I takt med att samhället drar ner resurserna till de äldre, skulle sänkt skatt på hushållsnära tjänster också kunna öppna en möjlighet att underlätta många äldres vardag. Varför ska man kunna få skattelättnad för att någon lägger om taket, men inte för att få hjälp med att sätta upp gardinstänger?

Om socialdemokraterna kunde komma över sina gamla komplex om vilka jobb som är fina nog att få göra avdrag för ur skattesynpunkt, skulle livet bli väldigt mycket lättare för oss alla. Byggjobb anses okej, men inte att städa efter hantverkaren. Hur kan man förklara denna haltande inställning? När dåvarande finansminister Bosse Ringholm fick frågan i riksdagen den 21 oktober uppgav han att skälet är att vi inte har någon arbetslöshet inom hushållssektorn.

Vilken hushållssektor? Det finns ju knappt någon sådan bransch. Det skulle det däremot finnas om man kunde göra avdrag för hushållsnära tjänster. I vårt grannland Finland har denna bransch fullkomligt exploderat efter det att skatteavdrag för hushållstjänster infördes för några år sedan. Många företag - som har råd - ger i allt större utsträckning sina anställda möjligheten att välja hushållstjänster som en löneförmån, vilket har gjort att efterfrågan ökar. Orsaken anges från företagsledningen vara att de anställda efterfrågar denna förmån för att få tiden att räcka till. Vad socialdemokraterna inte tycks inse är att människor jobbar på ett helt annat sätt nu och att det är många som inte får tiden att räcka till.

Lek med tanken om att införa avdragsrätt för hushållsnära tjänster: Tänk om sjukfrånvaron skulle minska? Tänk om människor skulle få mer tid över och inte bli så stressade?

Tänk om jag slapp jobba över 4-5 timmar för att ha råd med ej avdragsgill städtjänst - mer tid för barnen?

Folkpartiet liberalerna har under många år krävt möjligheten till avdragsrätt för hushållsnära tjänster. Det skapar arbeten och tar bort en del av arbetslösheten.

Agneta Berliner

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons