Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rovdjursföreningen: Vi vill visst hjälpa till vid inventeringen

Annons

Återigen går Lars Björk till attack mot våra västmanländska lodjur. Återigen hänvisar han till en "forskarrapport" som skulle stödja att västmanlands lodjur kommer att svälta ihjäl efter att ha ätit sig själva och jägarna ur huset.

Den "forskarrapport" som Björk hela tiden hänvisar till, var i själva verket endast ett löst antagande utan något stöd av forskning. Statens veterinärmedicinska anstalt, som besiktar alla skjutna lodjur, har inte heller hittat något stöd för detta antagande.

Björk påstår att lodjuren fångar fler rådjur än jägarna gör. Man kan förmoda att jägarnas siffror kommer från deras eget rapportsystem, som väl att märka, inte är obligatoriskt. Hur han räknat fram lodjurens siffror vet jag inte, men de stämmer inte med vedertagna antaganden från forskarna och aktuella inventeringssiffror för lodjur.

Det är mycket märkligt att jaktvårdskonsulenten inte ens nämner rävens betydelse i detta sammanhang. Räven tar väldigt många rådjurskid och det är känt att räven inte trivs i lodjurens sällskap, vilket även gynnar skogsfåglar som tjäder och orre.

Ändå märkligare är att Björk tydligen missat att lagen tillåter försvar av tamdjur, även om det naturligtvis måste finnas visst fog för antagandet att en attack är förestående.

Han framför vidare att viltkött, skulle vara bättre ur klimatsynpunkt, än annat kött. Det är jägarnas senaste argument mot rovdjuren, men stöd av forskningen saknas helt.

För dem som är lite insatta i hur mycket bilkörning, ofta med stora stadsjeepar, som görs i samband med jakt, framstår det som ett synnerligen tveksamt antagande. Stockholm har till exempel flest antal registrerade jägare av alla län och där sker inte mycket jakt.

Lars Björk beskyller också Rovdjursföreningen för att inte vilja hjälpa till vid rovdjursinventeringar. Till årets inventering i länet, hade åtta frivilliga från Rovdjursföreningen anmält sig. Det var knappast vårt fel att den inte utfördes.

Undertecknad är dessutom själv certifierad av viltskadecenter, som kvalitetssäkrare av rovdjursspår. Trots bristen på sådana, har jag dock aldrig blivit efterfrågad av den ansvarige för inventeringen, nämligen jaktvårdskonsulenten Lars Björk.

Olov Trosten

regionsansvarig i Västmanland

för Svenska rovdjursföreningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons