Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Runda löften från Bodström

Annons

Många har med rätta blivit upprörda över Tumbafallet. Förslaget till ny sexualbrottslag är ytterligare försenat. Bodström kritiseras från olika håll. Han verkar uppenbart trängd och säger att de som tycker att det går för långsamt antingen inte har någon som helst kunskap om processen eller så talar de mot bättre vetande. Han säger att det viktigaste är att vi får en bra lag. Han har faktiskt inte lovat mer än ett konkret förslag före jul.

Inte helt förvånande så är det där inte riktigt sant. Eller så planeras kommande propositioner helt utan Bodströms medverkan, vilket i sig vore mycket oroande. Om han har någon slags kontroll över vad som kommer att göras under det närmaste året, så kunde även han ha läst promemorian från Statsrådsberedningen som kom i januari i år. Enligt denna skulle en sexualbrottsproposition ha kommit nu i maj och behandlats av riksdagen under hösten, men före årsskiftet. Nu är det osäkert om riksdagen får ett förslag ens i höst. Så löftet är helt klart brutet.

Med anledning av Tumba-domen har Bodström ändrat sig igen. "Den nya sexualbrottslagen kommer om ett par veckor", lovar han nu. Det verkar ju minst sagt märkligt eftersom detta kontroversiella lagförslag inte varit hos Lagrådet än. Än mindre har riksdagen fått förslaget i sin hand. Mig veterligen är det fortfarande riksdagen som stiftar lag och inte regeringen.

Det viktigast är givetvis att vi får en bra sexualbrottslag. Det tycker nog alla, oavsett politisk färg. Men att lova runt, hålla tunt och sedan ljuga om vad man lovat från början är inte ett beteende värdigt en justitieminister. Bodström borde väl kunna skilja på sanning och lögn.PETER ALTHIN

Rättspolitisk talesman (kd)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons