Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rusta upp elevvården i Västerås!

Annons

Nu måste jag reagera. I bland annat VLT har vi kunnat läsa om att en av kommunens grundskolor ska dra in på elevvårdsresurserna. Samtidigt får vi som medborgare nästan dagligen reda på att våra barn och ungdomar mår allt sämre i skolan. Det kan vara stress, betygshets eller dålig skolmat som gör att de blir skoltrötta och tappar koncentrationen. Det kan vara elever med exempelvis adhd/damp, i behov av särskilt stöd, som skolan missat och som därför inte fått rätt stöd i rätt tid.

Barns och ungdomarnas ohälsa måste vi som förtroendevalda ta på största allvar, men allt för ofta får man signaler som visar att vårt system ändå missar många. Det går ibland så långt att barnet redan hamnat i missbruk, är sjukt och stannar hemma, mår dåligt av betygshysterin eller på grund av andra orsaker som inte behöver ha med skolan att göra, utan med det privata.

Det är därför ytterst viktigt att skolan ges de resurser och de förutsättningar som krävs för att möta en samhällsutveckling där allt större krav ställs på barnen och ungdomarna. Inte nog med studierna och framtiden (arbete eller högre studier), ungdomarna påverkas av massmedier och alla dessa dokusåpor och reklamfilmer.

Skolan i Västerås och dess lärarkår skulle få det lättare om de kunde använda sig av tidigare betyg, tidigare utvärderingar och skriftliga omdömen för att se om den enskilde eleven hänger med eller om det finns brister som behöver kompenseras. Dagens skola ska vara en skola för alla, men ska den kunna leva upp till detta, måste den också ges möjlighet att klara av sitt pedagogiska och studiesociala uppdrag.

Därför är det viktigt att det vid sidan av lärarna också finns kunnig personal, elevvårdsteam som kan fånga upp eleverna om något gått eller är på väg att gå snett. Teamet ska också fungera som länk till hemmet.

Därför är det anmärkningsvärt att skolan rustar ned elevvården samtidigt som flera rapporter och studier, såväl nationella som regionala (landstingets Liv hälsa) visar att det finns bekymmer.

De pedagogiska nämnderna som har det yttersta politiska ansvaret ska i framtiden inte bara "lägga det lokala barnombudets rapport till handlingarna". Årliga rapporter visar tydligt på problemet: unga i skolan som far illa och behöver stöd. Även om antalet kan anses lågt, handlar det om unga människor.

Det är ett problem att det över huvud taget finns elever som inte vågar gå till skolan på grund mobbning, främlingsfientlighet eller på grund av att de inte orkar med studierna och att de funderar på att ta livet av sig.

Politikerna och skolan ska vara vakna och vidta åtgärder. Dagens skola behöver kuratorer, psykologer och läkare för att avlasta lärarna när stödet behövs. Rusta inte ned elev-

vården i Västerås! Rusta upp den i stället och stärk samarbetet med barn- och ungdomspsykiatrin så att inte barnen faller mellan stolarna.

Roger Haddad

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons