Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Abonnemangstandvård är ingenting som staten ska finansiera

När vi läste Staffan Angers (M) svar på vårt inlägg om abonnemangstandvård blev vi minst sagt förvånade. Hur har Anger läst? Han kan inte ha förstått innebörden av vad vi menar!

Annons

Vårt debattinlägg handlade om att vi anser att Landstinget Västmanland ska införa abonnemangstandvård. Det innebär att patienten ingår ett avtal med Folktandvården om att betala en fast summa varje månad i tre år. För detta får patienten en årlig undersökning, frisktandvård, de lagningar som behövs, akut tandvård med mera.

Med abonnemangstandvård behöver man inte fundera på vad tandvårdsräkningen kommer att gå på. Kostnaden blir alltid den månadskostnad som man betalar. Detta är ingenting som staten finansierar utan ett avtal mellan patienten och Folktandvården.

Därför är det märkligt att Anger blandar in det statliga stödet till tandvården och anklagar oss för att vi lägger fram ett förslag som inte kan finansieras.

Flera landsting har redan infört abonnemangstandvård, bland annat Uppsala läns landsting. Där hade Anger, via sina moderata partivänner, kunnat få rätt information innan han kastade sig iväg och skrev sitt inlägg.

Att det statliga stödet till tandvård måste öka och att munnen/tänderna ska jämställas med övrig sjukvård är en helt annan sak. Det har vi Socialdemokrater hävdat länge. Det medel som Anger påstår att alliansen har bidragit med till tandvården är vi inte ett dugg imponerade av. Det är alldeles för otillräckligt. Den moderatledda alliansregeringen har försämrat för många grupper i samhället och bland dessa är det många som inte har råd med tandvård överhuvudtaget. Men den saken kan ändras om det blir ett regeringsskifte efter valet 2010.

Glenn Andersson

oppositionslandstingsråd

Denise Norström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons