Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Alla barn ska ha de bästa uppväxtmöjligheterna

I Kristdemokraternas artikel beskrivs hur föräldrar med funktionsnedsatta barn ofta får slita för att få vardagen att gå ihop. Vi delar helt deras beskrivning och det är med tillförsikt vi ser att fler uppmärksammar detta problem.

Annons

Socialdemokraterna i riksdagen har under flera år drivit frågan om bättre samordning av stödet till barn och ungdomar med funktionsnedsättning och deras föräldrar.

Vi har i Västerås sett att föräldrar har liknande problem som de som beskrivs i debattartikeln. Därför har Västerås stad tillsammans med Eskilstuna kommun och Mälardalens högskola initierat ett projekt som heter Samordnat föräldrastöd. Projektet ska samordna samhällets resurser och ge stöd till familjer med barn som är funktionsnedsätta.

Fokus för projektet ska vara både barnets och föräldrarnas situation. Det är väldigt viktigt att samhällets stöd inte omges av barriärer, utan att vi bygger bort trösklar och öppnar för en enklare vardag för alla de föräldrar till barn med funktionsnedsättning.

Det räcker med svårigheterna en funktionsnedsättning i sig ger, att lägga till problem med myndigheter och sjukvård kan ofta vara för mycket för den enskilda att bära. Därför initierar vi föräldrastödsprojektet som också kommer att utvärderas av forskare på Mälardalens högskola. Förhoppningen är sedan att vi ska kunna exportera projektet till andra kommuner, men också andra länder som ser liknande problem.

I Landstinget Västmanland görs en individuell samordningsplan, enligt Socialstyrelsens anvisningar, tillsammans med barn och föräldrar. Planen listar vilka behov barnet har av sjukvård, hjälpmedel och behandling.

Men det krävs ännu mer samordning för barnens och föräldrarnas bästa när det gäller olika myndigheter. Därför är vår förhoppning att den socialdemokratiska motionen som föreslår försöksverksamhet med samordnare får stöd i riksdagen och att projektet Samordnat föräldrastöd faller väl ut.

Nu fortsätter vi att arbeta tillsammans för att skapa de bästa uppväxtmöjligheterna för alla barn oavsett förutsättningar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons