Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Bara gemensam europeisk linje klarar framtida Vaxholmsfall

Inför EU-valet 2009 står flera tunga sakfrågor på dagordningen.

Annons

Dessa kan förhoppningsvis medföra att fler väljer att delta i valet. Utvecklingen med allt lägre valdeltagande gör att partierna måste bli bättre på att beskriva hur de frågor väljarna tycker är viktiga hänger ihop med vem som styr i EU-parlamentet. Detta val ses dessutom som en värdemätare inför riksdagsvalet 2010 och kan från den utgångspunkten komma att påverka valdeltagandet.

Bland de tyngre sakfrågorna märks bland annat energi- och klimatpolitiken, en mer gemensam flykting- och invandringspolitik samt konsumentpolitiken. Allra viktigast är kanske frågan om löntagarnas villkor. EG-domstolens dom i Vaxholmsfallet har satt käppar i hjulet för fackets möjligheter att ta strid för kollektivavtal som ger mer än låga minimilöner för tillfälligt verksam utländsk arbetskraft i Sverige.

Om det beslutet står sig betyder det att vi får olika villkor för svensk och utländsk arbetskraft i Sverige, att vi får en press neråt på svenska löner och att svenska företag får ett sämre konkurrensläge. Sveriges regering säger inte mer än nödvändigt i denna fråga. Känslan av att utvecklingen spelar regeringens intressen i händerna ger en dålig eftersmak och är oacceptabel!

Det förs nu en het debatt om Irlands nej till EU:s nya fördrag, och om det kan ge en chans att få in en ny paragraf som skyddar fackets linje. Tyvärr är det inte så enkelt. Även om man i grunden är för det nya fördraget, men vill ta chansen att nu hitta en enkel och hållbar lösning på Vaxholmsproblemet kommer högerregeringarna i Lettland, Estland, Polen, Tjeckien - eller för den delen Italien - aldrig att säga ja till detta.

Men det finns en annan och bättre väg att lösa frågan som inte minst LO har visat. Det handlar om förändringar i den svenska utstationeringslagen, det vill säga den svenska lag som reglerar villkoren för utländsk arbetskraft som tillfälligt arbetar i Sverige, och kanske även i MBL. Det handlar också om förändringar i EU:s lagstiftning. EU-parlamentet har i ett betänkande av Jan Andersson (s) utvecklat denna väg. Den kan tas med majoritetsbeslut, kan få stöd av mittenpartier och kristdemokrater över hela Europa och därmed majoritet i både EU:s ministerråd och Europaparlamentet.

Vi stödjer också Europafackets förslag om en "social klausul" som antas ihop med fördraget men inte villkorar fördraget som sådant. Vi är i grunden för det nya fördraget som är betydligt bättre än det gamla på viktiga punkter, inte minst vad gäller lön-tagarnas rättigheter, men också på avgörande områden som utvidgningen, hållbarhet/klimat, kampen mot brottsligheten och de nationella parlamentens inflytande i EU.

Låt oss därför nu inte handla så att vi för lång tid framöver tvingas fortsätta med det nuvarande Nicefördraget med dess sämre regler för löntagarna och risk för fler negativa rättsfall. Vårt alternativ innebär en massa hårt fackligt och politiskt arbete som dock har goda utsikter till framgång. Då krävs att vi följer en gemensam linje för socialdemokratin och fackföreningsrörelsen i hela Europa. Skulle vi spräcka enigheten och gå vår egen väg, mot socialdemokrater och fackliga organisationer i övriga EU, är loppet kört.

Vi ska även sätta stenhårt tryck på den moderatstyrda regeringen att snabbt ta fram de förslag som krävs för att skydda kollektivavtalsmodellen i svensk lagstiftning. Skulle de vägra har väljarna en chans att tillsätta en ledning som fattar rätt beslut, i EU-valet 2009 och i riksdagsvalet 2010.

LARS ERIKSSON

ordförande för socialdemokraterna i Västerås

GÖRAN FÄRM

EU-parlamentariker

Norrköping

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons