Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(S): Bra att majoriteten i Mimers styrelse prickas för hanteringen av ombildningen

Annons

Västerås stads revisorer hos Ernst Young prickar den moderatledda majoriteten i Mimers styrelse för hanteringen av försäljningen av nära 4 300 av Mimers hyresrätter till bostadsrätter.

För vår del var det klockrent att den omfattande ombildningen av Mimers hyresrätter borde ha förts ut till en öppen och demokratisk debatt. Både enligt kommunallagen och revisorerna borde fullmäktige ha tillfrågats innan beslutet fattades.

Vi förde även fram detta krav när frågan om försäljningen av Mimers hyresrätter kom upp på Mimers styrelsemöte den 14 februari. Det blev tvärt nej från den moderatledda majoriteten. Därför gjordes en hemställan till revisorerna att granska frågan.

Det är bra att revisorerna nu ger oss rätt i att ombildningsprogrammet borde ha förts till kommunfullmäktige. Nu förväntar vi oss att majoriteten drar lärdomar av revisorernas kritik.

Tyvärr tror vi att majoriteten istället bara kommer att försvara sitt handlande. Tydligt tecken på detta är att kommunstyrelsens moderata ordförande Elisabeth Unell i en kommentar i VLT den 16 december hänvisar till att frågan ändå diskuterats efteråt i fullmäktige.

Men detta är precis som att kasta in jästen efter

degen i ugnen. Skälet till att fullmäktige ska ta upp principiellt viktiga frågor innan beslutet fattas är ju att de ska debatteras offentligt.

Med facit i handen kan vi snarare se att den moderatledda majoriteten har försökt att undvika offentlig belysning och demokratisk debatt i Mimerfrågan.

Detta började redan den 14 februari när majoriteten valde att fatta beslut om ombildningen i ett slutet styrelserum istället för att föra ut frågan. Inte ens massmedierna hade en aning om vad som pågick förrän vi socialdemokrater skickade ut ett pressmeddelande om det.

Hemlighetsmakeriet och den kaxiga attityden från majoriteten gjorde att folk ilsknade till. På kort tid samlade Hyresgäströrelsen in mer än tillräckligt med namn från arga västeråsare som ville folkomrösta i frågan. Knappt hade namninsamlingen överlämnats förrän majoriteten svek sitt eget vallöfte om att just ordna folkomröstningar när folket krävde det.

Mest anmärkningsvärt var det att se hur miljöpartiet och kristdemokraterna, som ingår i majoriteten, lade sig platt för moderaternas nej till folkomröstning trots att båda partierna har tydliga skrivningar om lokala folkomröstningar i sina lokala handlingsprogram.

Mimerfrågan har hanterats mycket illa av den

moderatledda majoriteten. Med tanke på hur en kritisk revisionsrapport om valfrihet i äldreomsorgen undanhölls ledamöter i äldrenämnden, och den uppseendeväckande sprillans nya metod som införts med att skriva ihop och underteckna "söndagspapper" är vi ändå inte förvånade.

Men helt klart är vi oroade - inte minst på grund av det demokratiska underskott som majoriteten skapar genom sitt agerande.

Britt Sandström

gruppordförande

Ulla Persson

gruppledare

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons