Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S+C+FP-politiker: Finsk politisk modell för Västerås

Två trätande minoritetsallianser i Västerås Stad är i bästa fall ineffektivt och värsta fall förödande.

Annons

Staden stagnerar i avsaknad av ledarskap och klara politiska majoritetsförhållanden i det högsta beslutande organet – kommunfullmäktige. Klara besked till dem som förväntar sig raka svar på raka frågor är de facto omöjliga att ge i frågor som måste beslutas i kommunfullmäktige. Tiden står emellertid inte stilla, tågen går och Västerås blir kvar på perrongen.

Vi tror att alla partier i Västerås borde fundera på den finska modellen. I Finland är alla partier överens om att landets skall ledas av en stark majoritetsregering. Med olika partier hämtade från höger-center-vänster. Som tillsammans kan leda landet och samsas i en regering fram till nästa val. Med väljarnas dom i nästa val formas därefter nästa regering som normalt sett är annorlunda än den tidigare regeringen beroende på mandatfördelning och partiernas hållning i olika sakfrågor.

Just nu ser finska majoritetsregeringen ut som följer;

Samlingspartiet, Finlands Socialdemokratiska parti, Vänsterförbundet, Svenska folkpartiet i Finland, Gröna förbundet och Kristdemokraterna i Finland.

Oppositionen i Finlands riksdag utgörs i dag av; Centern, Sannfinnländarna och Vänstergruppen.

Det parlamentariska läget är som det är i Västerås och väljarna förväntar sig med rätta att politikerna jobbar för kommunens och kommunmedborgarnas bästa: Måhända är den finska modellen då värd att pröva?

Vårt förslag bygger på den politiska situationen här i Västerås och har ingen bäring på frågan block och politik på riksnivå.

Partierna i Västerås bör enas om att möta väljarna i valet 2014 som enskilda partier där varje parti driver sina hjärtefrågor. Partierna i den nuvarande Västeråsalliansen (M+Fp+Kd+C) och i det nuvarande rödgröna blocket(S+V+Mp) är överens om att inte göra några gemensamma program eller utfästelser över partigränserna inför valet 2014.

Beskedet till väljarna på frågan om vilken majoritet som kommer att styra och ställa i Västerås under de kommande fyra åren efter valet 2014 blir då: Det bestämmer ni väljare!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons