Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Dags för ett miljardprogram för välfärdens skull!

Kommunikationschef Ola Ström, Fastighetsägarna Mellansverige, samt vd Hans Johnson, Bostjärnans Förvaltnings AB har önskat få den politiska åsikten bakom nyttan av kommunägda bostadsbolag.

Annons

Själva anser de att kommunerna inte bör äga något bostadsbolag alls, särskilt som det visar på en stor boendesegregation och onödiga kostnader, som i stället borde läggas på bättre skolor och fritidsverksamhet.

Segregation omfattar alla bostadsområden och alla boenden! Därmed inte sagt att segregationen behöver vara större bland boende i kommunalägda fastigheter än boende i privatägda.

Bostadsområdet Rosengård i Malmö är ett bra exempel på detta. Där visade tv nyligen bilder på flera mögel- och kackerlacksangripna lägenheter i en fastighet ägd av en norrman.

Integration skapas när barn med olika bakgrund går på samma dagis och i samma skolor. Mångfald är berikande. Debatten borde handla om hur vi skapar ett samhälle och boendemiljöer som bidrar till integration, hur vi kan bygga bostäder som unga har råd att flytta in i, hur vi kan få boende att ta ett personligt ansvar, hur vi kan utveckla boendet för äldre och hur vi kan minska energianvändningen i boendet. Det är ingen tvekan om att det är social rang som bestämmer var vi bor. De med dålig ekonomi blir hänvisade till vissa bostadsområden av bostadsbolag, bostadsförmedlingar och sociala myndigheter. Inte sällan hamnar de i kommunalägda sådana, av förklarliga anledningar.

Det kommer från kommunalt och statligt håll att behövas fler riktade åtgärder för att undvika förslumning av vissa bostadsområden, där mer genomgripande underhållsåtgärder inte är företagsekonomiskt lönsamt. Gårdsten i Göteborg är ett sådant exempel, där Gårdstensbostäder AB i mitten på 1990-talet bestämde sig för att kombinera själva ombyggnadsarbetet med ett antal åtgärder för att förbättra villkoren i den nedslitna, segregerade stadsdelen. Man satsade på stora gemensamhetslokaler, skateboardramp och billiga ungdomsbostäder. Upprustningen där handlade om mer än den fysiska miljön såsom nyetablering av företag, bättre service, en patrullerande trygghetsgrupp, arbetsförmedlarpersonal på plats med mera. Den samhällsekonomiska vinsten blev tydlig - även om allt inte blev en idyll. Rent ekonomiskt en förlustaffär på cirka 200 miljoner kronor för Gårdstensbostäder AB, men en vinst för samhället på 300 miljoner - kanske mer.

Behöver det påpekas att det här handlade om ett allmännyttigt bostadsföretag! Det var det som gjorde hela projektet möjligt - att vinsterna, och förlusterna, ytterst ändå berörde samma kassa, nämligen kommunens. Hade området sålts ut till privat företag, skulle detta företag alldeles säkert komma att tänka "affärsmässigt". Och heller inte ta några hundramiljoners förluster för att minska kommunens sociala utgifter.

I samband med Europeiska Fastighetsägarfederationens anmälan till EU om den svenska bostadspolitiken så trodde man att man kunde tvinga Sverige till att föra marknadens lovsång genom att påstå att kommunala bostadsföretag förryckte konkurrensen inom hela EU. Resultatet blev dock att EU gav Sverige ett stort utrymme för offentligt engagemang på bostadsområdet, men under villkoret att de åtgärder som vidtas har klara sociala mål, och att stöd ges på ett sätt som inte särskilt gynnar vissa företag.

Starka krafter fortsätter dock ändå att förringa de kommunalägda bostadsföretagen. Under borgerlig ledning i Stockholm har man med lagändring hjälpt till att segregera innerstaden genom att ombilda hyresrätterna till bostadsrätter. I Västerås förs i dag samma vision, men det förväntade målet har hittills inte nåtts. Detta i en tid då arbetsmarknaden kräver snabba förflyttningar hos de arbetssökande.

Miljonprogrammet har fyllt 40 år och bitvis gått in i en ålderskris. Det är dags för ett miljardprogram för välfärdens skull!

Solveig Ingemarsson

Thure Jadestig

Viola Johansson

bostadsgruppen förVästerås Socialdemokratiska tjänstemannaförening

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons